FAO: Vietnam bör utlysa nationellt nödläge

Afrikansk svinpest (ASF) har spridit sig till Vietnam från Kina. Nu uppmanas landet att utlysa ett nationellt nödläge för att skydda landets 30 miljoner grisar.

 

Vietnam rekomenderas att utlysa ett nationellt nödläge för att försöka stoppa spridningen av Afrikansk Svinpest. Foto: Mostfotos

I februari kom den första rapporten från Vietnam om ett utbrott av ASF. Nu är det minst 239 rapporterade utbrott i Vietnam och 25 000 grisar har hittills avlivats för att stoppa smittan att sprida sig.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, har gått ut och rekommenderat Vietnam att utlysa ett nationellt nödläge för att kunna stoppa spridningen av sjukdomen söderut i landet. Strukturen hos landets grisproduktion med många små producenter förväntas göra arbetet med att få stopp på ASF svårt.

Vietnam är den sjätte största producenten av griskött i världen och har ungefär 30 miljoner grisar totalt.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera