Jordbruksverket vill främja kortare livsmedelskedjor

För att utveckla kortare livsmedelskedjor och lokala marknader utlyser nu Jordbruksverket 14 miljoner kronor till nya informationsprojekt riktade mot råvaruproducenter och förädlare.  

Jordbruksverket utlyser 14 miljoner för att gynna projekt som ska ge kortare livsmedelskedjor. Foto: Carolina Wahlberg

Pengarna kan enligt Jordbruksverket exempelvis tilldelas projekt som har fokus på nya affärsmöjligheter och trender, kunskapshöjande insatser inom korta livsmedelskedjor, logistiska lösningar och främjande av ett lokalt nätverk. Korta livsmedelskedjor innebär att det endast får vara en mellanhand mellan jordbrukare och konsument.

– Vi behöver öka produktionen av närproducerade livsmedel och konsumenter måste också lättare hitta till producenter för att korta ner livsmedelskedjan. Pengarna i denna utlysning ska bidra till att råvaruproducenter och förädlare ska få praktiska exempel och ökad kunskap genom demonstrationer eller information för att i längden utveckla korta livsmedelskedjor, säger Rebecca Hymnelius på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Bland annat myndigheter, kommuner, landsting, regioner, föreningar, andra organisationer och företag som ordnar demonstrationer och informationsåtgärder kan ansöka om stödet. Ansökan är öppen mellan 12 april och 12 juni 2019.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera