Fyrhjulsdriven robotgräsklippare för tuff terräng

Husqvarna var tidigt ute med att utveckla robotgräsklippare, och nu har man tagit tekniken vidare i en nya fyrhjulsdriven modell. Den är dessutom helt autonom och styrs via artificiell intelligens.

Svarta slalombackar har i regel en lutning på 40-60 procent, och nya Husqvarna Automower 435X AWD klarar alltså upp till 70 graders lutning. Foto: Husqvarna

Husqvarna Automower 435X AWD, så heter den smarta terränggående robotgräsklipparen från Jönköpingsföretaget som klarar lutningar på upp till 70 procent. Klippytor på upp till 3 500 kvadratmeter är inget problem för den nya klipparen som arbetar med Amazon Alexa, Google Home, IFTTT och som ger ett öppet API för smart hemintegration.

Helt ny standard

– Tack vare sin förmåga att ge ett högkvalitativt klippresultat i ”omöjliga trädgårdar” i kombination med flera produktinteraktioner, inklusive integration med AI så som Amazon Alexa och Google Home, sätter Husqvarna Automower® 435X AWD en helt ny standard för robotgräsklippare, säger Olle Markusson, produktchef för Husqvarna i ett pressmeddelande.

Från och med våren 2019 kommer alla Husqvarnas robotgräsklippare utrustade med Husqvarna Automower® Connect att kunna styras via röstkommandon genom AI. Via röststyrda högtalare kan gräsklipparna styras genom kommandon. Enligt Husqvarna kan avancerade användare som exempelvis kommuner, skolor eller fastighetsbolag designa egna program för robotgräsklipparen via verktyget IFTTT, eller ett öppet så kallat API.

Smart trädgård

Husqvarna Automower® Connect arbetar dessutom tillsammans med GARDENA SmartSystem, vilket innebär att även bevattningen kan skötas i en smart trädgård.
Röstinteraktionen kommer enligt Husqvarna till en början kunna ske på engelska, följt av tyska och franska, och ytterligare språk kommer komma efter hand.

Sedan tidigare är Husqvarnas robotgräsklippare utrustade med säkerhetsfunktioner som gör att de stannar när de lyfts upp eller välter. Den nya Automower 435X AWD har dessutom försetts med inbyggda ultraljudssensorer, som ska hjälpa gräsklipparen att minska hastigheten och undvika hinder genom att upptäcka dem i tid.

Ytterligare utrustning är bland annat en främre stötfångare i gummi, LED-belysning, passage-automatik samt utbytbara toppkåpor i vitt och orange. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste