Hållbarhet i hela kedjan

Den 22 mars hölls Svensk Fågels stämma nere i Skåne. Vd Maria Donis tycker att stämman var bra och att det är roligt att det börjar komma in en yngre generation i branschen. 

 

Maria Donis är vd på Svensk Fågel. Foto: Svensk Fågel

– Det var en bra stämning och vi hade bra talare samt fick konferensanläggningen att värna om svensk och närproducerad mat, oavsett köttslag eller fisk, vilket var glädjande, säger Maria.  

Christina Nordin, generaldirektör på Jordbruksverket var en av dem som talade på stämman om livsmedelsstrategin och frågor kring att stärka konkurrenskraften, i synnerhet när det gäller administration och byråkrati. 

– Vi hade även en talare som är smakexpert och som doktorerat på sensorik. Experten pratade om olika styckningsdetaljer på kycklingen och även hur de passar i olika tillagningsmoment. Samt hur de funkar ihop med andra tillbehör. Det var jätteintressant. 

Vad kommer ni att jobba med under 2019?

– Hållbarhetsfrågan är väldigt aktuell. Där har vi gjort en hållbarhetsanalys och vi har plockat ut åtta stycken mål ur FN:s klimatmål som vi kommer att jobba vidare med. 

Vilka mål?

– Det handlar bland annat om hur man kan effektivisera resurserna ytterligare för hela produktionskedjan, till exempel vatten, markanvändning och transporter. 

Är kycklingbranschen en hållbar bransch?

– Hela det här hållbarhetsarbetet går ut på att hela tiden jobba framåt och utvecklas. Jag tror aldrig att man kan komma i mål. Utan det handlar hela tiden om vad man kan göra ytterligare med hjälp av ny forskning, erfarenhet och teknikutveckling. I vårt hållbarhetstänk ingår flera faktorer. Både det här direkta med miljö och klimat, men det handlar också om hållbara och säkra livsmedel, hållbara djur och hållbara människor som ska orka och ha en kompetens och utbildning att jobba. Det handlar även om att ta tillvara på den arbetskraft som finns i landsbygden och utanför storstäderna, till exempel integration och mångfald.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 april 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste