Minskad efterfrågan på Krav-märkta ägg

Nya siffror visar att försäljningen av Krav-märkta ägg minskar, samtidigt som den totala försäljningen av ägg ökar.

Enligt nya siffror har försäljningen av Krav-märkta ägg minskat med fyra procent de senaste två åren. Foto: Thinkstock

Enligt statistik från Nielsen har försäljningen av Krav-märkta ägg minskat med fyra procent de senaste två åren, och den totala andelen Krav-märkta ägg i butiken har minskat med två procent, från 19 till 17 procent. Däremot har den totala försäljningen av ägg ökat med sex procent.

– Att färre svenskar väljer Krav-märkta ägg får konsekvenser för både hönsen, miljön och de svenska lantbrukare som investerat i anläggningar med hög djurvälfärd. Utvecklingen stämmer inte överens med det ökande engagemanget för djurvälfärd och de växande miljöproblemen, säger Anita Falkenek, vd på Krav, i ett pressmeddelande.

Krav-märkt äggproduktion skiljer sig från den konventionella på fler sätt. Bland annat ska hönsen i en Krav-märkt produktion ha tillgång till utevistelse under sommarhalvåret, fodret ska vara producerat utan kemiska växtskyddsmedel och konstgödsel, och beläggningsgraden får vara max sex hönor per kvadratmeter inne och det ska vara minst fyra kvadratmeter per höna utomhus. 

– Vi vet att svenska konsumenter vill att matproducenter ska ta stor hänsyn både till djurens välbefinnande och till miljön. Jag hoppas att det engagemanget också visas varje dag i butiken, säger Anita Falkenek.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 16 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera