Krav på gårdsbesök ökar andelen svenskt kött
I Ödeshög Kommun är ungefär 98 procent av köttet som serveras svenskt och 30 procent av allt som serveras är närproducerat. Enligt Espen Rognstad, kost & lokalvårdchef på Ödeshög Kommun, är nyckel att man ställt krav på att man ska kunna besöka gårdarna.
Lantbrukarna ska även ha möjlighet att besöka skolor och äldreomsorg i kommunen för att berätta om sin produktion.
– Vi hänvisar mycket till att skolinspektionen har slagit fast att skollunchen är en del av undervisningen, och leverantörerna blir en del av konceptet där livsmedel och pedagogik möts, säger Espen Rognstad.
Kunskap om produktionen
Satsningen på svenskt har kommunen gjort tillsammans med kommunerna Vadstena, Boxholm och Ydre. Kommunerna har tagit hjälp av LRF och Vreta Kluster för att hitta producenter i Östergötland.
– Vi har pratat med producenterna och frågat vad de gör så vi kan skriva in så mycket som möjligt i våra upphandlingskriterier.
Enligt Espen är det viktigt att tänka på vad man skriver i sin upphandling och försöka förenkla för de mindre producenterna.
– Vi skriver inte in saker i upphandlingen som vi vet gör att de mindre producenterna inte kan svara.
Enligt Espen är grönsaker svårare, och det kommer lättare in mer importerat.
– Men eftersom vi har olika kontakter får vi ett bredare utbud gällande grönsaker och försöker servera mer efter säsong.
I övrig använder man de kriterier som Upphandlingsmyndigheten tagit fram, men man har däremot inte ställt något krav på ekologiskt eftersom kraven på produktionen är densamma över hela EU.
– Att vi använder något som kallas för gråbackssystem, som varorna levereras i, har också hjälp till att öka andelen lokalproducerat.
Fler gårdar och Glädje
Enligt Espen finns det flera anledningar till att man valt att lägga fokus på att upphandla svenskt och kommunen har jobbat mycket utifrån livsmedelsstrategin, både den nationella och den som antagits för Östergötland.
– Det är viktigt att vi hjälper till så att lantbrukarna kan överleva i Sverige. Många gårdar stänger ner och vi måste öka vår egen livsmedelsförsörjning, säger Espen.
Han säger även att det även lett till ett roligare tänk.
– Det är roligt när man säger till eleverna att det köttet vi serverar i dag kommer från den gården där borta och så kan man i stort sett peka på gården. Eller när producenterna kommer hit och berättar hur de gör med potatisen och eleverna kan ställa sina frågor.
Espen säger att det är viktigt att politikerna ställer sig bakom och hjälper tjänstemännen att upphandla svenskt.
– Även politiker högre upp måste se att det är den här vägen vi måste gå för att få upp produktionen i Sverige med tanke på krisberedskap och för att behålla vissa näringar i Sverige, säger han och fortsätter:
– Man är bra på att säga att det här är viktigt, men samtidigt ska vi följa lagen om offentlig upphandling, det går fortfarande inte ihop sig.