Han pressar fårull med rundbalspress

Den 22 åriga lantbrukaren Roman Berger från Österrike funderade på hur lagring och transport av ullen från gårdens 200 merinofår kunde förenklas. Den kreativa lösningen blev att pressa ullen till rundbalar.  

Lantbrukare är mycket uppfinningsrika, vilket 22 åriga Roman Berger från Österrike visar prov på. För att underlätta hantering och transport av gårdens ull pressar han den till rundbalar. Foto: Agripictures

Roman Berger driver tillsammans med sina föräldrar en gård på 25 hektar i norra Österrike. När gårdens 200 får klipps en gång om året resulterar det i stora mängder ull som ska packas och hanteras.

Bättre lösning 

– Att hantera och transportera ullen i stora säckar var ett mödosamt arbete. Efter att ha funderat på en bättre lösning kom vi på idén att pressa ullen till rundbalar istället. Vi testade det och det fungerade hur bra som helst, säger Roman i ett reportage med Agripictures på uppdrag av Krone.

lätta att hantera 

Rundbalspressen som Roman använder till att pressa ullen är en begagnad Krone Vario Pack 1500, och vid ullpressningen används inga knivar. Baldiametern är inställd på 120 centimeter. Vid bindningen säger Roman att han gärna lägger ett par extra lager nät, och de färdiga balarna, som väger runt 600 kilo, är lätta att hantera med gårdens lastmaskin samtidigt som fettet från ullen har en smörjande effekt på rundbalspressen.

Vid sidan av ullpressningen används Krone-pressen också för att pressa hö till fåren, och antalet balar ligger på omkring 750 per år.

Se hela filmen på ullpressningen nedan.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 02 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera