Miljövänligare förpackningar

I år kommer Arla att byta ut den fossila plasten mot växtbaserad plast i sina produkter. Det rör sig om över en miljard förpackningar på alla Arlas europeiska marknader.

Som ett steg mot sitt hållbarhetsmål byter Arla ut den fossila plasten mot växtbaserad i dessa förpackningar. Foto: Arla

Steget beskrivs som företagets största förpackningsförbättrings någonsin. Och är en del av Arlas hållbarhetsmål, att senast år 2045 producera mjölk med netto noll klimatavtryck. I hållbarhetsmålet är delmålet att klimatpåverkan från förpackningarna ska minska med 30 procent fram till 2030, jämfört med 2015. 2022 ska Arlas förpackningsmaterial vara 100 procent återvinningsbart.

Det första steget är alltså att byta ut den fossila plasten i grädd-, mjölk och filförpackningarna till växtbaserad plast.

– När vi tar bort den fossila plasten i hela vårt bassortiment i Sverige så varken ser eller känner konsumenten skillnad men det kommer göra skillnad för klimatet, säger Ann Freudenthal ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla Sverige, i ett uttalande.

I Sverige handlar det om 230 miljoner förpackningar som får nytt material. Vilket innebär en minskning med ungefär 960 ton koldioxidutsläpp.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är det som (inte) händer?

Krönika: Året var 1797. De första försäkringarna mot hagelskador på skördar i Europa började ta form. Hagelskurarna kunde ge betydande ekonomiska konsekvenser för den enskilde lantbrukaren och en förlorad produktion innebar svält för samhället. En försäkringslösning bidrog till att hjälpa lantbrukarna att möta meteorologiska fenomen, där yrkeskunskapen inte kunde påverka utfallet av skörden. Hur har försäkringslösningarna inom detta område utvecklats de senaste 225 åren?

 

Kommentera