Miljövänligare förpackningar

I år kommer Arla att byta ut den fossila plasten mot växtbaserad plast i sina produkter. Det rör sig om över en miljard förpackningar på alla Arlas europeiska marknader.

Som ett steg mot sitt hållbarhetsmål byter Arla ut den fossila plasten mot växtbaserad i dessa förpackningar. Foto: Arla

Steget beskrivs som företagets största förpackningsförbättrings någonsin. Och är en del av Arlas hållbarhetsmål, att senast år 2045 producera mjölk med netto noll klimatavtryck. I hållbarhetsmålet är delmålet att klimatpåverkan från förpackningarna ska minska med 30 procent fram till 2030, jämfört med 2015. 2022 ska Arlas förpackningsmaterial vara 100 procent återvinningsbart.

Det första steget är alltså att byta ut den fossila plasten i grädd-, mjölk och filförpackningarna till växtbaserad plast.

– När vi tar bort den fossila plasten i hela vårt bassortiment i Sverige så varken ser eller känner konsumenten skillnad men det kommer göra skillnad för klimatet, säger Ann Freudenthal ansvarig för hållbarhetskommunikation på Arla Sverige, i ett uttalande.

I Sverige handlar det om 230 miljoner förpackningar som får nytt material. Vilket innebär en minskning med ungefär 960 ton koldioxidutsläpp.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 07 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vem är politikernas bästa vän?

Krönika: Höj självförsörjandegraden, öka beredskapen, stärk livsmedelsförsörjningen! Förslagen om hur detta kan göras är många, men på andra sidan av samma mynt exploateras mark årligen. Det är förvisso ett annat tema på krönika än det jag tänkt, men det knyter an till ämnet. Vem är politikernas bästa vän? Vad jag förstår ska aktuella kapitel i miljöbalken utredas och förhoppningsvis leda mot ett starkare skydd av jord- och skogsbruksmark. Då kan markägare förhoppningsvis slippa årsvisa tvister mot maktgalna bolag som yrkar på att de ska tillgodose väsentliga samhällsintressen. Vad är det, om det inte är att skydda den brukbara mark som finns?

 

Kommentera