De är Årets Livsmedelsexportör

Årets vinnare är Viking Malt som exporterar en stor mängd malt till destillerier och bryggerier i ett 30-tal länder världen över.

– Genom ett starkt team i Halmstad, som hela tiden strävar efter att leverera bra kvalité med hög leveranssäkerhet och etablera goda relationer med våra kunder, så har vi genom åren lyckats bygga upp en lojal och stark kundkrets även på exportmarknaden, säger Kasper Madsen, vd för Viking Malt. Foto: Viking Malt

Bakom priset Årets Livsmedelsexportör står Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet. Priset delades ut till vinnaren Viking Malt av näringsminister Ibrahim Baylan under Livsmedelsföretagens branschträff Matdagen.

Bra kvalitet

– Vår målsättning har alltid varit att först och främst tillgodose våra svenska kunders behov av malt och vi vill tacka dem för deras lojalitet. Att vi därtill haft möjligheten att växa med vår exportandel, genom utökad produktionskapacitet, samt att våra lantbrukare fortsätter att odla kvalitetsmaltkorn, har berett vägen för en lyckad exportsatsning. Kombinationen av att betjäna både lokala nyckelkunder och exportkunder gynnar alla parter, säger Kasper Madsen, vd för Viking Malt, i ett uttalande.

Värdig vinnare

Livsmedelsföretagens vd Björn Hellman är nöjd med årets vinnare. 

– Exportens betydelse för Sverige kan inte överskattas, och detsamma gäller Viking Malts betydelse för bryggeri- och destilleriindustrin. Oavsett var i världen du dricker din öl så finns det en god chans att den är gjord på Viking Malts högkvalitativa, svenska malt. Den svenska dryckesbranschen växer med rekordfart och den utvecklingen är Viking Malt en mycket viktig del av. Viking Malt är en värdig och inspirerande vinnare av priset Årets Livsmedelsexportör

600 miljoner kronor

Viking Malt ägs av Lantmännen och finska Polttimo. Anläggningen i Halmstad har en exportandel på 75 procent och en årlig exportomsättning på 600 miljoner kronor. 

Priset Årets Livsmedelsexportör delas ut till ett svenskt livsmedelsföretag som brutit ny mark när det gäller export och som under året nått direkta framgångar. Företaget ska också ha lagt grunden för en långsiktig exportutveckling. 

Årligen exporterar Viking Malt 150 000 ton svensk malt världen över. Foto: Viking Malt

Fakta: Motiveringen till Årets Livsmedelsexportör 2019

”Årets pristagare är historien om en succé i det dolda. Ska vi ta det ända från början så behöver vi förflytta oss hela vägen till Finland och 1883. Drygt 120 år senare, 2002, får företaget sin nuvarande form genom en svensk-finsk-litauisk sammanslagning, och hoppar vi fram ytterligare 17 år till 2019 så levererar pristagaren 150 000 ton svensk malt till bryggerier och destillerier i mer än 30 länder världen över.

Årets Livsmedelsexportör 2019 har sitt största mälteri i Halmstad på adressen Exportgatan 1. Det är minst sagt träffande för en av landets största och viktigaste förädlare av svensk jordbruksråvara med en exportandel på hela 75 procent och en årlig exportomsättning på 600 miljoner kronor. Genom att satsa på nordiskt samarbete har årets pristagare tagit positionen som Östersjöområdets främsta i sitt slag.

Vinnaren av Årets Livsmedelsexportör har en genuin passion för slutprodukterna som deras egen produkt utgör en omistlig del av. Företaget strävar efter att ständigt utvecklas i form av nya produkter och tjänster, öppenhet för ny teknik och genom att ha ett starkt fokus på hållbarhet.

Företaget som ni snart ska få träffa är världens nionde största kommersiella mälteri. Den svenska malten är något av en doldis, vilket kan verka lite märkligt givet att det faktiskt utgör den viktigaste ingrediensen i några av våra allra mest populära livsmedel. De senaste årens formliga explosion av kreativa svenska ölbryggerier – även känt som det svenska ölundret – har all anledning att rikta en tacksamhetens tanke till årets vinnare.

Högkvalitativ malt är grunden för förstklassig öl och whisky, och Årets Livsmedelsexportör 2019 är en lika fantastisk som oumbärlig ingrediens i den bubblande och kokande vörtpannan som är den svenska livsmedelsindustrin.”

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste