Pöttinger utökar utbudet för jordbearbetning

Under en pressvisning i Tjeckien i början på april visade Österrikiska Pöttinger upp flera nyheter inom deras sortiment för jordbearbetning. Bland annat visades en ny buren plog och nya modulkonceptet Multiline. 

 

Från en tidigare arbetsbredd på max sex meter breddar Pöttinger sitt sortiment av tallrikskultivatorer, och lanserar nu åtta och tio meter breda Terradisc 8001T och 10001T. Foto: Isabella Odmark 


Den bredaste nyheten under visningen var den tio meter breda tallrikskultivatorn Terradisc 10001 T. Kultivatorns arbetsdjup går att justera mellan fem till femton centimeter, och den ger ett bra resultat i hastigheter på upp till 18 kilometer i timmen. Som efterredskap erbjuds ribbvält, skärande packvält, gummipackvält och tandemvälten Conroll. Dessutom finns en frontboard som tillval.

– Med den stora arbetsbredden kommer man in på lite större gårdar och traktorer, och jag tror det kommer bli en viktig maskin i framtiden, säger Nils Ahlstrand, försäljningschef för Pöttinger i Sverige till Jordbruksaktuellt.
 

Nya plogen Servo 45 M finns med fyra, fem eller sex skär, och i olika varianter med bland annat hydraulisk justerbar bredd eller hydraulisk stenutlösning.

Twin arm

Terradiscen är utrustad med Pöttingers Twin Arm system, vilket innebär att bärarmarna till två tallrikar är hopsvetsade på ett klämstycke. Systemet förhindrar att tallrikarna rör sig i sidled utan alltid har rätt position och vinkel. Tallrikskultivatorn kan följa markens konturer, med plus sex grader eller minus tre grader, vilket säkerställer att kultiveringen varken blir för djup eller för grund. Kultivatorn kan fås med eller utan ISOBUS-system, som gör att de flesta av kultivatorns funktioner kan kontrolleras från en terminal inne i hytten.
 

Kombisåmaskinen Terrasem C6 har det nya distributions­huvudet, IDS, som gör det enkelt att justera exempelvis radavstånd.

Plog i ny storlek

Pöttinger visade även upp den nya helburna plogen Servo 45 M, som är speciellt anpassad för traktorer med 140 till 250 hästkrafter. Med hjälp av nya kontrollsystemet Servomatic ställer man lätt in plogens olika funktioner.

– Många traktorer som säljs i Sverige i dag är i segmentet 140 hk till 250 hk, det har blivit en vanlig traktor och då passar den här plogen perfekt. Tidigare hade vi burna plogar upp till knappt 200 hk, och nästa plog var upp till 360 hk, så vi har haft ett glapp i vårt produktprogram med den här plogen har vi täppt igen den luckan, säger Nils.

De första demoversionerna av Servo 45 M kommer börja köras i Sverige under 2019. 
 

Pöttinger lanserar även det nya modulkonceptet Multiline, där man kombinerar såmaskin och kultivator.

Fördela som du vill

Pöttinger visade också den pneumatiska kombisåmaskinen Terrasem C6, utrustad med det nya intelligenta distributionshuvudet IDS, med vilken man bland annat kan välja radavstånd, avstånd mellan körspår och halvsidesavstängning. 

– Med distributionshuvudet går det att stänga av delsektioner, så du kan exempelvis så med 12,5 centimeters radavstånd på ett fält, och när du kommer till nästa fält slår du av varannan bill och sår med 25 centimeter emellan. Man får även bort det här med att man måste börja med halv maskin för att komma in i rätt rytm, säger Nils.

Kombimaskinen finns i arbetsbredder på mellan tre och nio meter. Tallrikarna, som kallas wave-discs, är vågformade vilket ska bidra till få störningar och ta bort sidorörelser i jorden. 
 

Såmaskinen Aerosem 3002 ADD, i kombination med en rotorharv, är försedd med precisionssåddsteknik. 

Så och bearbeta

En annan nyhet är modulkonceptet Multiline, där en såmaskin kombineras med antigen tallrikskultivatorn Terradisc eller den dragna kultivatorn Synkro. 

– Det är en väldigt kostnadseffektiv maskin, men jag är tveksam till om det är något som kommer slå i Sverige. Jag tror att det här konceptet kommer gå mer här nere i centrala Europa där man jobbar mycket med mellangrödor och att alla fält ska var bevuxna, säger Nils.

Den sista nyheten som visades upp var den burna pneumatiska såmaskinen Aerosem 3002 ADD i kombination med en rotorharv. Såmaskinen är utrustad med precisionssåddtekniken PCS, och det tidigare nämnda distributionshuvudet IDS. 

Lucker jord

Nils tror dock inte att vi kommer se mycket av denna kombination i Sverige. 

– Det här är inget maskinkoncept som slagit i Sverige, men jag tror att den, tack vare sin arbetshastighet, att den går att köra direkt på plöjd mark och det resultat den ger skulle kunna ha en plats på marknaden. Men det är ett koncept vi inte är vana vid, säger han och fortsätter: 

– Däremot kanske själva rotorharven, som lös del, kan vara intressant för grönsaks- och potatisodlare som vill ha upp en lucker jord. 

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 12 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste