Mer avkastning och bättre sjukdomsresistens med ny höstvetesort

Scandinavian Seed meddelar att man under Borgeby Fältdagar kommer lansera den nya höstvetesorten Informer. Den nya sorten ska ha flera styrkor och fungera bra för både bröd, foder och stärkelse.

Den nya höstvetesorten Informer, som Scandinavian Seed kommer lansera under Borgeby Fältdagar i år, utmärker sig framförallt genom sin höga avkastning och sjukdomsresistens. Foto: Mostphotos 

Informers huvudsakliga styrkor är hög avkastning och sjukdomsresistens, skriver Scandinavian Seed i ett pressmeddelande. Samtidigt fungerar Informer redan i dag på export, och vid tester på inhemska kvarnar har vetesorten visat sig ge högt utbyte och låg aska. Även övriga prisgrundande egenskaper som rymdvikt och falltal ligger bra till.  

Mycket god avkastning

Den lägre vattenupptagningsförmågan förväntas enligt Scandinavian Seed ge ett mjöl som passar bra till kex och som inblandningsmjöl. När det gäller foder så är både den höga avkastningen och proteinhalten fördelaktiga.

För stärkelse så menar Scandinavian Seed att rymdvikten och avkastningen är Informers största styrkor, samtidigt som den höga kväveeffektiviteten ger en miljömässig fördel.

Generellt sett så har Informer enligt Scandinavian Seed uppvisat mycket god avkastning och fina egenskaper under teståren som började med officiella försök 2016. Den något senare mognaden gör den lämplig som ett komplement till tidiga höstvetesorter. Det som skiljer Informer från andra höstvetesorter i svenska sortförsök är bland annat ett långt strå med hög stråstyrka och en något vaxartad bladyta.

Nya generationens vete

I övrigt har Informer en god kärnkvalitet med medelrymdvikt, mycket hög kärnvikt och högt falltal. Den har också en stabil övervintringsförmåga.

– Informer förväntas bli ”nya generationens vete” här hos oss på Scandinavian Seed, säger Oskar Gustavsson, produktspecialist på Scandinavian Seed.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 13 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste