Agrotekniker attraktiva på arbetsmarknaden

Eleverna Albin Johansson och Jakob Thorberg går Agroteknikerutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Redan innan examen i vår har båda fått jobb som växtodlingssäljare.

Agroteknikerstudenterna Jakob Thorberg och Albin Johansson har båda fått jobb som växtodlingssäljare redan innan examen och upplever att branschens intresse för agrotekniker är stor. Foto: BYS 

Utbildningens goda rykte och möjligheten att anpassa den efter egna intressen ledde eleverna Albin och Jakob in på Agroteknikerutbildningen i Skara, och det var när de kom till praktiken som de upptäckte vilka möjligheter utbildningen ger.

– I början tänkte jag att jag inte skulle kunna jobba som växtodlingssäljare då det kändes som ett svårt jobb, men nu är jag helt redo, säger Jakob Thorberg, elev på Biologiska Yrkeshögskolan i ett pressmeddelande. Det är även ett bra tillfälle för företaget att testa en som anställd.

Välja och vraka

Jakob, som är från Västerås, berättar att när han först tog kontakt med Lantmännen i Uppsala hade de inte hört talas om utbildningen tidigare, men efter att han förklarat hur utbildningen är upplagd blev de mycket positivt inställda till att bli hans praktikplats.

– Biologiska yrkeshögskolan är inte särskilt känd uppe hos oss men när man berättar om utbildningen blir de väldigt intresserade av en direkt, förklarar han.

Jakob har även upplevt att det finns en stor efterfrågan på deras kompetens.

– Näringen har i princip kastat jobb på oss, man har verkligen kunnat välja och vraka för att hitta det man vill jobba med, säger han.

Kan verkligen testa

Den arbetsplatsförlagda praktiken, LIAN (lärande i arbete), är en stor och viktig del av agroteknikerutbildningen. Under varje LIA-period ska studenten skriva ett projektarbete med en egen frågeställning. Albin skrev sitt examensarbete med fokus på tekniska hjälpmedel för växtodlingsrådgivning medan Jakob satte fokus på växtskyddsstrategier i höstvetet.

– Det finns inga rätt eller fel så man kan verkligen testa vad man vill och många företag ställer upp och stöttar, säger Albin. 

Ha en plan

Killarnas tips till de som funderar på att utbilda dig till agrotekniker är att börja fundera på vart du kan tänka dig att göra dina LIOR och vilket område du vill lägga fokus på under utbildningen.

– Det underlättar att ha en plan från början för annars kommer tiden ikapp dig och du kan missa chansen att fånga ditt drömjobb, säger Jakob.

Sista anmälningsdagen till agroteknikerutbildningen är den 15 maj och ansökning sker via Västra Götalandsregionens hemsida.  

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste