Finalister i gårdstävling

Juryn för Landshypoteks tävling ”Din gård, din möjlighet” har nu utsett sex finalister bland 142 sökande.

Fram till den 30 maj kan den som vill rösta i tävlingen "Din gård, din möjlighet". Den 3 juni utses vinnaren. Foto: Landshypotek

Tävlingen som arrangeras av Landshypotek för tredje året vill lyfta fram företag och gårdar som har en god affärsidé, potential för stärkt lönsamhet och som bidrar till ett rikare liv på landet. Årets finalister är följande:

Gårdsfisk:

”Pionjärer för en ny näringsgren - fiskodling i ladugården. Affärsidé utifrån ett hållbarhetsperspektiv där alternativ till fisk i hav och sjöar kommer att behövas och här föds upp i en kontrollerad miljö på land i ett smart kretslopp. Jobbar med att bygga upp sitt varumärke och att integrera fiskproduktion som en ny innovativ del av det svenska lantbruket. Har höga ambitioner där målet är att få med sig ett tiotal gårdar under de kommande åren och på sikt nå ut brett till konsumenternas tallrikar.”

Hampabonden:

”På Skärholma Gård möter man såväl hälso- och miljötrender som det ökade intresset för alternativa användningsområden för hampafiber. Här går inget av den egenodlade industrihampan till spillo. Blommor och frön förädlas till teer, oljor och pulver. Av stammarna utvinns fiber till rep och isolering. Även biprodukten, skävor, tas tillvara som byggmaterial i så kallad hempacrete, som nu testas och utvecklas för fullt här och har fått stort intresse från såväl byggbranschen som arkitekter och en intresserad allmänhet.”

Skrea Backe:

”Skrea Backe visar prov på hur det traditionella lantbruket genom såväl innovation som samverkan kan bidra till att lyfta en hel ort som en ny kulinarisk destination. ”Så länge det görs med hjärtat kan det lyckas” är en framgångsrik filosofi. Viljan att dela med sig av all samlad kunskap som finns här är stor. Kurser och workshops erbjuds och via Skrea Matbruk öppnas en ny spännande mötesplats upp som möjliggör för start-ups och små livsmedelsproducenter att testa, utveckla och förädla sin produktion på gården där inget verkar omöjligt.”

Stallyckan:

”Stallyckan är en liten gård som rymmer ett stort hjärta. Här välkomnas alla med ett djur- och naturintresse oavsett funktionsförmåga och de har också fått bland annat Borås Stad att flytta viss daglig verksamhet, individanpassad vård och omsorg från stan till landet. Ambitionen är inte att växa utan att sprida sin metod där skräddarsydda uppgifter framgångsrikt anpassas efter varje deltagares önskemål, förmåga och behov.”

Tiraholms Fisk:

”Över två generationer har ett innovativt sinnelag och en kärlek till insjöfisk succesivt byggt upp ett företag som flyter alldeles utmärkt själv och även bidrar till att utveckla hela bygden. Råvaran hämtas ett kast från gårdsplanen och förädlas här till enastående matupplevelser. Med den nya konferens- och hotellverksamheten växer Tiraholm som turistdestination med runt 40 000 besökare årligen”.

Ängebäck Trädgård – juryns wildcard:

”På Ängebäck ryms hela världen. Handelsträdgården som lockar 40 000 kunder per år, trots en kort säsong med självplock, adderar en socialt gränsöverskridande dimension med säsongsarbetare med olika nationella tillhörigheter. Här finns en bredare inkluderande filosofi där även den tänkta anställdes behov och mervärde av jobbet vägs in och människor får möjlighet att växa sida vid sida med jordgubbar, blommor och förstklassiga grönsaker.”

Fram till den 30 maj kan den som vill rösta, och det gör man här https://landshypotek.se/hela-landets-bank/dinmojlighet/

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 14 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste