Havren håller prisnivån

Grynhavren har fortsatt att ligga kvar på en hög prisnivå medan kvarnvetet har gjort maltkornet sällskap och faller mot nivåer som styrs av den kommande skörden. 

 

Utvecklingen för Lantmännens indikativa noteringar med spotleverans till nollort för kvarnvete Skåne, maltkorn Propino Väst och grynhavre Väst. Maltkornet var först ut att närma sig prisnivåer som ska matcha skörden 2019, men nu har även vetepriset slagit in på den utvecklingen.


Att grynhavren inte gjort vetet och kornet sällskap i prisfallet beror helt enkelt på att marknadsbalansen för havre är väldigt tight i Europa. Det finns helt enkelt så mycket mer havre att få fram innan skörden börjar i höst.

Lantmännen skriver i sitt marknadsbrev att det fortfarande finns ett behov att köpa av att grynhavre i Sverige. Men att de har svårt att se högre priser framöver då den finska marknaden, varifrån det kommer importerad grynhavre, har börjat backa något. Lantmännens råd till de som har kvar av skörd 2018 är att sälja nu.

Avvaktande marknad

Lantmännen beskriver i sin marknadsrapport vetemarknaden som avvaktande. Köparna vill se lägre prisnivåer som harmoniserar med de priser som de kan köpa vete av ny skörd för. I dagsläget skiljer det 31 kr/100 kg på Lantmännens indikativa noteringar för kvarnvete med leverans 30 juni respektive 1 juli.

Vad det gäller maltkorn har mälterierna nu fått tag i de volymer de behöver och kommer inte tillbaka till marknaden i någon större utsträckning förrän det är ny skörd. BM Agri konstaterar också i sitt marknadsbrev att det inte heller finns några kornvolymer med rätt kvaliteter kvar som passar mälterierna.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste