Trendbrott för priset på råolja?

Sedan årsskiftet har priset på råolja stigit med nästan 50 procent. Men maj inleds med att oljan backar något från toppnivån.

 

Raffinaderier i Polen, Tjeckien och Ungern har fått ta olja från de statliga reservlagren när oljeflödet från Ryssland har drabbats av störningar.Foto: Mostphotos


Vårens råoljepris har präglats av god efterfrågan i kombination med amerikanska sanktioner mot Venezuela och Iran.

Nu befarar den internationella energimyndigheten IEA att ett pris för nordsjöolja på 70 dollar per fat kommer att vara kännbart för konsumenterna och att efterfrågan därmed minskar. 

I slutet av april stoppades oljeleveranserna från den ryska pipelinen Druzhba till raffinaderier i Polen, Tyskland, Tjeckien, Ungern, Ukraina och Vitryssland. Orsaken till stoppet är att  5 miljoner ton olja har förorenats med organiskt klorid. Klorid används för att effektivisera oljeutvinningen ur källan. Men kloriden måste tvättas bort ur oljan innan den säljs för att den kan förstöra raffinaderier samt vid höga temperaturer bilda klorgas.

I Tjeckien, Ungern och Polen har nu raffinaderierna fått tillgång till olja från de statliga reserverna för att inte leveranserna ska hotas.

Det är oklart hur snabbt Druzhba kan saneras och återigen transportera olja till Europa.
 

Sedan årsskiftet har priset på Brent, Nordsjöolja, stigit med nästan 50 procent. Maj har inletts med fallande oljepris men störningar för de ryska oljeleveranserna till Europa kan se till att prisnedgången stoppas.

 

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 16 maj 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste