”Vi ställer INTE in vårt kosläpp på grund av djurrättsaktivister”

Så skrev Dalshults Gård på sin Facebooksida några veckor före årets kosläpp. Samtidigt uppmanade den radikala djurrättsorganisationen Djurfront sina medlemmar att komma till Dalshult och demonstrera. 

 

Dalshults Gård var en av de första gårdarna i Skåne som började med ett arrangemang kring kosläppet. 2008 var första gången och det kom omkring 1 500 personer. Man hade räknat med ungefär 50. Som mest har det kommit över 3 000 personer. Vädret gjorde att det ”bara” kom omkring 1 300 personer till årets kosläpp. Foto: Pär Andersson


På morgonen den 4 maj låg blötsnön vit på marken i Perstorp i nordvästra Skåne där Arla arrangerade kosläpp på Dalshults Gård. Gården ägs av far och son Andreasson, Staffan och Johan. De var tydliga med att inte ställa in även om djurrättsaktivister aviserat att de skulle dyka upp.

–Vad kan de göra? Jag är inte rädd för dem. Jag tycker att vi har det fint på vår gård och vi har inte något att skämmas för, säger Johan.

Han berättar att han sett bilder från när Djurfront demonstrerade vid ett tidigare kosläpp i Skåne. Personerna var svartklädda, maskerade och höll i svarta flaggor. 

– De påminde om IS-soldater, tycker han.

Känns det obehagligt att de kanske kommer hit?

– Nej, inte när de kommer på sådana här tillställningar. Kanske om de skulle komma på det sättet någon annan gång, men då blir det inte så snällt tillbaka, säger han.
 

Johan Andreasson driver Dalshults Gård tillsammans med sin far Staffan. De skrämdes inte av att djurrättsaktivister skulle dyka upp under kosläppet. 
– Alla får tycka vad de vill. Folk äter kött och dricker mjölk och det är helt naturligt. Det har vi gjort i alla tider, säger Johan. 

Nedlagd anmälan

Dalshults Gård har haft arrangemang kring kosläppen sedan 2008. Aldrig tidigare har det legat snö på marken samma dag och aldrig tidigare har debatten om hot och kritik mot djurbönder varit så framträdande som i år. Johan berättar att förra årets kosläpp var det första när någon demonstrerat. Två demonstranter var på plats den gången, men det gick lugnt och fredligt tillväga.

– En av dem anmälde mig efteråt till länsstyrelsen för att en kalv hade diarré. Det blev nerlagt för det är ju helt normalt att det kan hända. Hade jag haft sjuka och dåliga kalvar hade jag väl inte haft kosläpp med flera tusen personer här, säger han.
 

Ägarna till Dalshults Gård arrangerar kosläpp för att visa var mjölken kommer ifrån. 
– Det är bra att framför allt barn får se hur verkligheten ser ut. Maten tillverkas inte i källaren på Ica, säger Johan Andreasson.

Inga tidigare hot

Johan har inte upplevt något hot från djurrättsorganisationer eller någon annan kritiker.

– De som var här i fjol la ut en del på Facebook om hur dåligt det är här, att korna står fastkedjade och allt vad det var. Det är bara att skita i det.

Svarade du på kommentarerna?

– Nej, det går inte att diskutera med en aktivist. Det är bara att lägga locket på.

Om någon från till exempel Djurfront hade ringt dig och velat komma hit och titta och se hur djuren har det, hade du gått med på det då?

– Bara kom! När jag såg att de uppmanade sina medlemmar att komma hit tänkte jag skriva att de är jättevälkomna. De hade kunnat få en egen plats att stå på. Men då hade det kanske inte varit lika kul.
 

Stallet för mjölkkorna byggdes 2002 och ägarna tycker om det uppbundna systemet. 
– Är inte en ko nöjd och glad, mjölkar hon inget, säger Johan Andreasson på Dalshults Gård.

Inga aktivister

Stallet med rörmjölkning byggdes 2002. De 120 korna står uppbundna i stallet fem månader om året och mjölkas två gånger om dagen. 

– Veterinären säger att våra djur är friska och fina. Klövverkaren säger att han inte har sett ett stall med så bra klövhälsa som här. Hade korna absolut inte velat stå inne hade de utan problem ryckt av bindslet. Är en ko inte nöjd och glad, mjölkar hon inget. Kon måste trivas, säger Johan.

Mitt på förmiddagen strömmar besökarna till gården. Några demonstranter syns inte till och vi konstaterar att de inte kommer att dyka upp. Evenemanget är också borttaget från Djurfronts sida.

– Vädret lockar inte lika mycket folk som vanligt och det håller tydligen aktivisterna borta också, säger Johan Andreasson.

 

Dalshults Gård

Plats: Perstorp, Skåne

Ägare: Staffan och Johan Andreasson (far och son)

Djur: 120 mjölkkor, 400 djur totalt

Levererar mjölk till: Arla

Anställda: Fem

Mark: Odlar 300 hektar, 550 hektar skog

Aktuellt: Arrangerade kosläpp för elfte året

 

Pär Andersson
redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 19 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste