Ett sätt att skapa bättre kontakt mellan bonde och skola

Ett koncept som började i Storbritannien har nu tagit sig till Hushållningssällskapet Väst och Vänersborgs kommun. Tanken är att med teknikens hjälp ta bonden direkt in i klassrummet, utan att lantbrukaren behöver vara på plats. 

 

Projektet Facetime a farmer, där lantbrukare och skolklasser träffas via videosamtal har startat på ett par skolor i Vänersborgs kommun med lyckat resultat. Foto: Hushållningssällskapet


Allt handlar om att skolklasser och lantbrukare träffas på distans via videosamtal med Facetime eller Skype i mobilen. Samtalen ska vara korta men återkommande.

– Tanken är att skolorna ska kunna koppla ihop det som de gör i sin undervisning, med det som händer på gården. Så att barnen ska kunna skapa en relation till en lantbrukare och få lära känna hans eller hennes arbete under ett helt år, berättar projektledare Karin Carlson, agronom och landsbygdsutvecklare på Hushållningssällskapet i väst. 

– I Sverige är vår ambitiösa målsättning att varje skola ska ha en ”egen” lantbrukare som de kan Facetimea med. Som läraren kan ringa för att koppla det som lärs ut i klassrummet till verkliga exempel på gården. Man skapar en bättre kontakt mellan den gröna näringen och skolorna, säger projektledare Karin Carlsson, på Hushållningssällskapet Väst. Foto: Hushållningssällskapet

Brittiskt koncept

Projektet Facetime a farmer Sverige är ett pilotprojekt och ett samarbete mellan Vänersborgs kommun, Hushållningssällskapet Väst, Hushållningssällskapet Skaraborg och Leaf, som är en brittisk organisation som påminner mycket om Hushållningssällskapet.  

Det var i samband med ett annat rasmusprojekt om hur man jobbar med gården som en pedagogisk resurs, som Karin fick höra talas om projektet Facetime a farmer. 

– Jag blev på en gång helt fascinerad av den här metoden som har blivit så populär i Storbritannien, säger hon. 

Karin ringde upp den ansvariga och frågade vad som krävdes för att få ta konceptet till Sverige. Leaf satte så ihop en styrelsegrupp och tecknade ett samarbetsavtal med Hushållningssällskapet som syftar till att introducera det här konceptet i Sverige. 

Projektet är ännu i sin linda och när Jordbruksaktuellt pratar med Karin har det testats i ett par skolor i Vänersborgs kommun. 

– Vi har börjat att testa på det här lokalt och det har gått jättebra! Vi ser att här finns stora möjligheter och potential att det ska bli precis lika framgångsrikt som det har varit i Storbritannien. 

Men tanken är att konceptet ska sprida sig över hela landet.

–  Vår ambition är introducera Facetime a Farmer nationellt. Och vi har redan i dag kontakt med Hushållningssällskap från norr till söder som är jätteintresserade och vill vara med och starta upp arbetet.  

Sverige var första land att haka på konceptet efter Storbritannien, men målsättningen från Leaf är att fler länder ska starta upp liknande projekt.  Vilket öppnar upp möjligheter att samverka över landsgränserna och kunna prata med lantbrukare i andra länder. 

Tanken är att det ska vara ett komplement till studiebesök ute på gårdar. Men att det även kan vara ett bra sätt för de skolor som inte kan göra gårdsbesök. 

– Även om man går i en skola som har dåliga resurser till att hyra bussar och att komma iväg, så kan de ändå träffa en lantbrukare och få kunskap om hur maten produceras och betydelsen av lantbruket i en hållbar utveckling. 
 

Konceptet startade i Storbritannien där det på kort tid utvecklats till en succé. 
– Det har fått en revolutionerade inverkan på sättet hur skolor närmar sig lantbruket och kontakten har blivit så mycket bättre, säger Karin Carlsson.  Foto: Hushållningssällskapet

Många målgrupper

De lektioner som hittills hållits i Sverige har varit lyckade. 

– Vi ser att eleverna tycker att det här är kul. De blir så fokuserade och de har mycket tankar och frågor. ”Är det roligt att vara bonde” till ”Jag visste inte att det fanns en dator i traktorn”. 

Konceptet kan användas i hela grundskolan. 

– Men jag ser inga hinder för att det skulle kunna användas i andra sammanhang också, till exempel inom vuxenutbildning eller inom andra branscher. 

 En av lantbrukarna som är med i projektet är Alma Håkansson.
 Foto: Hushållningssällskapet

Söker intresserade

Via Facebook och hemsidan Facetimeafarmer.se kan de som är med i projektet få handledning och tips. Det kräver lite förberedelser både av lärare och lantbrukare för att det ska funka optimalt. Som till exempel bra mottagning och rätt teknik i form av smartphone med headset/hörlurar på gården och datorer eller smartboard med bra uppkoppling på skolan.

– Nu i början är det också en kontaktförmedling där intresserade lantbrukare och lärare kan lämna sitt intresse. Sedan matchar vi ihop en lämplig lantbrukare med en lämplig skola och hjälper till så att samarbete kommer igång. Vi hoppas nu att många ska få upp ögonen för det här och anmäla sig att de vill testa. 

Konceptet har tagits emot bra av de elever som hittills deltagit.
 Foto: Hushållningssällskapet

Varför vill man som lantbrukare vara med i det här?

– De lantbrukare vi har nu är väldigt engagerade och tycker att det här är viktigt. De vill berätta om sitt arbete, sprida kunskapen om hur maten produceras och hur det är att arbeta som bonde. Många lantbrukare har ett behov av arbetskraft och en önskan att nå ut med sin produktion och förklara för konsumenten hur maten kommer till bordet.

Att delta i projektet sker helt ideellt. 

– Men till skillnad mot att ta emot en hel skolklass under en hel dag, så tar det här kanske tio minuter av arbetsdagen. Så det är ett väldigt lätt och smidigt sätt. 

 

Facetime a farmer

Allt började med att den brittiska lantbrukaren Tom Martin stod i sitt rapsfält och funderade på hur han skulle kunna förklara för barn och ungdomar och lärare i skolan, vad han gör som bonde och hur han skulle få upp engagemanget för de gröna näringarna. 

Han bestämde sig för att göra ett Facebookinlägg, med en film där han skickade ut en öppen fråga till allmänheten om det var någon skola som ville Facetima med honom. Det fick ett enormt gensvar och det kom svar från hela landet och till och med från Indien. Han insåg att det inte skulle gå att fixa själv, så han kontaktade Leaf under 2018 och tillsammans startade de pilotprojektet som fick namnet ”Facetime a farmer”. I Storbritannien har man på ett halvår fått igång mer än 150 etablerade samarbeten.

Facetime a farmer i Sverige: Pilotprojekt och samarbete mellan Hushållningssällskapet Väst, Hushållningssällskapet Skaraborg, Leaf och Vänersborgs kommun. 

Målet är att konceptet ska spridas nationellt.

Mer information och intresseanmälan:

 www.facetimeafarmer.se och https://www.facebook.com/facetimeafarmersverige/

 

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste