Hallå där Alma Håkansson...

...en av lantbrukarna som är med i projektet Facetime a farmer!

Alma Håkansson jobbar på mjölkgården Slommehagen utanför Brålanda. Hon är en av lantbrukarna som är med i projektet Facetime a farmer. Foto: Privat


Varför ville du vara med i det här?

– Främst för att det är viktigt att de unga lär sig om hur det svenska lantbruket ser ut. Förr hade man kanske släktningar som höll på med lantbruk. Men det är inte lika vanligt längre så då försvinner den kunskapen. Det är viktigt för framtiden att man vet hur det ser ut och att man lär sig hur mycket omsorg och arbete som ligger bakom till exempel en liter mjölk eller en köttbit.

Hur fick du höra om projektet?

– Karin Carlsson ringde upp mig och frågade om jag ville vara med och jag tackade typ ja med en gång. Jag har sedan tidigare en Facebooksida och ett Instagramkonto där jag skriver om det som händer på vår gård och visar hur det verkligen ser ut.

Almas första samtal var med årskurs 2-3 i Skerruds skola, Vänersborgs kommun.

Hur funkade samtalet?

– Det fungerade väldigt bra! Eleverna ställde väldigt många frågor så det var roligt. De var väldigt intresserade och fokuserade.

Eleverna arbetade med matte och programmering. Så de frågade mycket om hur mjölkroboten fungerar och hur bajset kommer ut från ladugården.

– Jag gick runt och förklarade svaren på frågorna på olika ställen i ladugården. Vi pratade nog i 20 minuter för det var så kul och de hade så många frågor.

Kommer du fortsätta med det här?

– Det hoppas jag. Det är roligt att vara med från början.

Vad får du ut av det?

– Det är kul att visa upp gården och mitt arbete som jag tycker mycket om och som jag är stolt över.  Det är roligt att lära ut hur det går till i produktionen.

Vad hoppas du att du ska ge eleverna?

– Att de får en större inblick i hur det svenska lantbruket ser ut. Att de ska förstå att det är bra att köpa svensk mat, så att vi kan fortsätta att ha en sådan här bra djurhållning som vi har i Sverige.

Skulle du rekommendera andra lantbrukare att delta?

– Ja absolut! Det är jätteroligt att visa upp och lära ut.
 

Alma Håkansson 

Jobbar
: På gården Slommehagen utanför Brålanda 
Produktion: Mjölkproduktion med 100 SRB-kor och två mjölkrobotar
Aktuell: En av lantbrukarna som är med i pilotprojektet Facetime a farmer.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste