Hela kedjan på Ulfstorps Säteri

På Ulfstorps Säteri utanför Vara driver familjen Liedberg konventionell äggproduktion och har satsat på att ha hela kedjan på gården. Man gör allt från att odla spannmålet som används i fodret till att packa och sälja äggen under det egna varumärket Ulfstorps Gårdsägg.

 

Ulfstorp Säteri ägs av familjen Liedberg. På bilden syns Michael, Fredrik och Julia Liedberg tillsammans med Pierre Johansson, som är säljansvarig i äggproduktionen. Julia är sjätte generationen på gården. Foto: Isabella Odmark


Fredrik och Michel Liedberg köpte hönseriet år 2001, och har sedan dess utvecklat produktionen i flera steg.

– När vi köpte byggde vi om så det skulle passa vår egen spannmålsproduktion. För några år sedan byggde vi ett packeri och börja sälja ägg själva, och förra året beslutade vi att bygga om ungefär halva produktionen från burar till frigående. Så vi har förändrat verksamheten väldigt mycket, säger Michael.

På gården har man 80 000 höns. Hälften hålls i inredda burar, och i mars släpptes de första hönsen in i de nybyggda stallarna med frigående system. Familjen valde att bygga två avdelningar för att produktionen alltid ska vara igång.

Ingen skillnad än

I början på mars släpptes de första hönsen i det nybyggda stallet med frigående system. Ännu har man inte märkt någon skillnad vad gäller djurhälsa mellan de två olika systemen.

– De första frigående hönsen kom till gården för ungefär tre veckor sedan, så det är lite svårt att säga något än. Men man har lite lättare överblick inne i burarna, i det frigående kan det ju vara samma höna som man ser hela tiden, säger Julia Liedberg, som är kvalitetsansvarig, och fortsätter:

– När man går mycket inne bland hönsen blir man lite mer orolig för smittorisken, även om man byter skor och overall så är man lite mer rädd för smitta inne hos de frigående djuren.

Bättre luft

Vid ombyggnationen valde man att investera i en luftvärmeväxlare för att få bättre luftkvalitet hos de frigående hönsen.

– Det är dammigare i de frigående systemen, vi tar bort cirka ett kilo damm om dagen. Och det är ju inte bara för hönsen, även de som jobbar där inne ska ju ha det bra, säger Michael.
 

Äggproduktionen är en av inriktningarna på Ulfstorp, utöver hönsen har man även spannmålsodling och skog. Man anordnar även intensivkurser i jägarexamen och säljer jakter.

Eget foder

Till hönsen blandar man eget foder, som bland annat innehåller vete och raps som odlas på gården.

– Sedan använder vi gödseln från hönsen till att gödsla vetet, så det blir en kedja på gården. Det är viktigt, säger Fredrik.

– Gödseln från hönsen täcker nästan halva vårt behov på gården, tillägger Michael.
 

Äggen packas i gårdens eget packeri, i kartonger och lådor med mellan sex till 30 ägg i varje, som märks med gårdens eget emballage.

Leta golvägg

En vanlig dag består av att packa ägg och kontrollera djuren.

– Eftersom de frigående hönsen är precis nya så börjar vi varje morgon med att gå en sväng och kolla efter golvägg, är det några så får vi lägga upp dem. Vi kollar även så att foder och vatten fungerar bra. Sedan packar vi ägg och plockar i ordning beställningar, berättar Julia.

Noggrann kvalitetskontroll

För att säkerställa att äggen håller en god kvalitet kontrolleras de i flera steg innan de skickas till butik.

– Först tvättas äggen, sedan kommer de till ett lysbord där man kollar efter sprickor och smuts, eller om det är några blodägg. Därefter packas de i lådor och kartonger. Vi står även i andra änden på packmaskinen, när äggen är i kartongerna, och kontrollerar äggen manuellt. När vi får den nya packmaskinen kommer äggen även gå igenom en knäckdetektor, berättar Julia och fortsätter:

– Vi kontrollerar även gulan en gång i veckan. Vi har ett sortiment som heter Guld Gula, där gulan ska vara lite mörkare gul.

– Den gula färgen kommer från paprika som tillsätts i fodret, berättar Michael.
 

Äggen säljs under varumärket Ulfstorps Gårdsägg och skickas dagligen ut till butik.

Föredelar med eget packeri

Packeriet byggdes för tre år sedan, och äggen började då säljas under det egna varumärket Ulfstorps Gårdsägg. Michael är nöjd med valet att bygga ett eget packeri, och säger att det är något som fler borde satsa på.

– Ägg är lätt att sälja småskaligt, du behöver inte ha 80 000 höns. Det går bra med fem till tio tusen höns för att starta ett packeri, bara du hittar ditt område och räknar ut var du kan sälja, säger han och fortsätter:

– Du blir herre över din egen ekonomi, du är rätt utlämnad annars. Många packerier erbjuder ganska dåliga priser trots att vi inte har någon överproduktion i landet. Det finns en marknad att förhålla sig till, men med ett eget packeri kan jag sätta priserna efter min plånbok.

Större packeri

I år har man även valt att bygga ut packeriet, och byggnationerna är i full gång.

– Det kommer bli en ny tvätt, påläggare, uv-detektorer och en knäcksensor. Vi får även en större kyl och bättre miljö för dem som jobbar. Totalt bygger vi ut ungefär 500 kvadrat, säger Michael.

Efterfrågan ökar

Äggen säljs främst i Västra Götaland, ungefär hälften av äggen säljs direkt till butik och resten till grossister.

– Vi har även en liten bod så folk kan komma hit och handla och det är det många som gör det, säger Julia.

– Efterfrågan på lokalproducerat ökar i alla sektorer, både hos grossist och i den offentliga sektorn. Det blir ju mer personligt om det är lokalt, ledet är inte så långt om man vill fråga hur hönan egentligen mår, tillägger Pierre Johansson, som är säljansvarig.

Det är den ökade efterfrågan på lokalproducerat som är en av anledningarna till att familjen valt att expandera.

–  Lokalproducerat ligger i tiden, och vi har hela kedjan. I dag är avståndet för stort mellan producenten och konsumenten, säger Michael, och fortsätter:

–  Vi är små men effektiva, och vi har en hög servicegrad, det är vår grej. Vi är säkert inte billigast, men vi är bäst, säger Michael.

Egen server

Förutom att bygga ut har man även investerat i en egen dataserver för att öka kontrollen i produktionen.

– Mycket handlar ju om planering, hur mycket eller lite ägg har vi? Som säljansvarig ska Pierre ha järnkoll på hur mycket ägg vi kommer ha i februari nästa år, säger Michael.

Något annat som Michael tycker är roligt med äggproduktionen är att det blir fler som arbetar på gården.

– Vi är ungefär tolv personer som jobbar här nu. Hade vi bara haft spannmål hade vi ju klarat av det själva, men då blir man ju ensam. Nu får man lite arbetskompisar.

Vad som är framtidsplanerna vill man ännu inte avslöja.

– Det vet man aldrig, det kan hända vad som helst. Det finns väldigt mycket på marknaden som man kan hitta på. Det tar inte slut på idéer här, säger Pierre.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 30
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 26 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste