Mer svenska tomater på Ica

Ica utökar sitt samarbete med Sydgrönt och byter de importerade plommontomaterna mot de svenska.

Ica kommer att byta ut de holländska plommontomaterna mot svenska under säsong. Det hela är möjligt genom ett utökat samarbete med Sydgrönt. Det är även en del i LRF och Icas samarbete att främja odling och bönder i Sverige. Foto: Ica

Ica skriver att de succesivt kommer att byta till de svenska tomaterna under maj och räknar med att plommontomaterna som går under Icas eget märke kommer att vara 100 procent svenska i juni.

Under kommande säsong räknar Sydgrönt med att de kommer att producera cirka 500 ton plommontomater till Ica.

Bra efterfrågan

– Vi ser en ökad efterfrågan på svenska produkter och har länge arbetat för att kunna erbjuda svenska plommontomater hela sommarsäsongen. Vi vill hjälpa till att öka svensk produktion och ser även miljövinster genom minskade transporter och mer miljövänliga förpackningar. Vår prognos är att sälja cirka 1 miljon förpackningar av den svenska plommontomaten under säsongen 2019, säger Andreas Sbrodiglia som är sortiment- och inköpschef på ICA Sverige.  

Mindre utsläpp

Ica menar att bytet till de svenska grönsakerna har en hel del klimatfördelar. Dels blir det minskade CO2-utsläpp i och med slopade transporter från Holland. Men även förpackningarna kommer att ändras från plast till papper. Vilket ger en plastbesparing på tio ton om året. Man kommer även att spara in på papp, då plommontomatförpackningarna kommer att packas i returlådor istället för papplådor.

När hösten närmar sig och den svenska säsongen är slut kommer de gradvis att byta till de importerade tomaterna igen.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 20 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste