Skördetid hos Sveriges första pak choi-odlare

Håkan Danielsson på HD Odling & Lantbrukstjänst i Mjällby i Blekinge är först i landet med att odla kålsorten pak choi i större skala. Han levererar till SydGrönt som ser en efterfrågan på svensk pak choi i butikshyllorna.

Håkan Danielsson i Mjällby är först i landet med att odla kålsorten pak choi i större skala. Foto: Ida Lindqvist, SydGrönt

Varför testar du att odla pak choi?

– Kunderna efterfrågar svensk råvara. De stora livsmedelskedjorna säljer redan importerad pak choi, men deras kunder efterfrågar mer svenskt och därför fick jag frågan via SydGrönt om jag ville dra igång att odla detta.

Du odlar sedan tidigare savoykål till SydGrönt. Hur kommer det sig att just du fick frågan om att odla pak choi?

– Det var nog en kombination av att jag efterfrågade någon mer kultur att odla, att det passade bra för mig att odla i den skalan som efterfrågades och att de förhoppningsvis var nöjda med den kvalitet som min savoykål höll i fjol, trots svåra förhållanden. 

Berätta om pak choi, vad är det för grönsak?

– Det är en väldigt saftig och spröd kål med trevlig smak, tycker jag. Kortar vi ner tiden mellan skörd och konsument får vi en bättre produkt. När den skördas är den väldigt saftsprängd och det har jag inte haft någon kål tidigare som har varit på samma sätt. På det viset sticker den ut. Både bladen och bladskaftet går att äta. En allmänt trevlig smak. Den är god i wok, man kan bara skölja den och sedan äta den som sallad, man kan lägga ett blad på mackan, den är perfekt att steka i olja eller smör tillsammans med sesamfrön, passar bra i grytor – den är ganska allround.

Skörden av pak choi är i full gång och kommer vara så under flera veckor. Tillväxten är snabb och därför kan Håkan Danielsson och hans personal plantera och skörda olika områden på odlingen om vartannat. Foto: Ida Lindqvist, SydGrönt

Hur ser din odling ut?

– Allt odlas på friland på sex hektar. Vi får plantor levererade varje vecka som vi planterar ut. Nästan ingen sår kål idag, utan det allra mesta är planterat. De första plantorna satte vi i början av april och eftersom det är ganska kort tid från plantering till skörd, kan vi skörda i flera omgångar. Vi hinner troligen med två eller tre omgångar per område.

Hur klarade den frostnätterna i april?

– Den är ganska känslig, men vi har haft den täckt med väv och försökt hålla den frostfri. Det har fungerat ungefär som jag förväntade mig på de tidiga plantorna. Trots den kyliga våren är det som blev fel inom acceptabla nivåer.

Hur är pak choi annars att odla?

– Det är en spännande växt, jag kan inte säga något annat. Den är snabbväxande, helt annorlunda än en huvudkål. Det finns många spännande moment som man redan har fått erfara och det kommer säkert många fler erfarenheter under säsongen.

På vilket sätt är den annorlunda?

– Det är en bladkål och inte en huvudkål som jag har jobbat med tidigare. Den är snabbare och inte lika stor. Det fanns många frågor som jag inte hade svar på när det gäller exempelvis gödsling och hur tätt man ska plantera, så jag har försökt få så mycket kött på benen som möjligt inför säsongen. Sedan får man testa i praktisk odling och dra erfarenheter utefter det. Vi har mycket att utvärdera efter säsongen.

SydGrönt levererar Håkan Danielssons pak choi till butik där den säljs under eget varumärke. Foto: Ida Lindqvist, SydGrönt

Hur går skörden till?

– Allt görs med handkraft. Vi skördar allt på ett område på en gång och då tar vi rubbet. Det hade blivit för mycket jobb att gallra, även om det är en bladkål. Vi putsar till dem och fixar dem så att de håller rätt kvalitet, sedan packar vi dem ute i fält.

Hur ser ekonomin ut för en pak choi-odlare?

– Det är för tidigt att säga något om alls. Det är helt beroende på om alla mina antaganden stämmer. Det finns som sagt många parametrar som är väldigt osäkra kring hur många plantor som säljs, hur många vi behöver gallra bort – det är många moment som ska stämma. Bara att beräkna skördetiden är jättesvårt på förhand. Skördar du fem plantor per minut eller tre? Det blir en väldig skillnad i arbetskraft som behövs. Så ekonomin kan jag varken säga bu eller bä om i dagsläget.

 

Artikeln publicerades tisdag den 21 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste