Många vill ändra på jordbruksstöden

På söndag är det EU-val och enligt Ekots enkätundersökning vill flera av toppkandidaterna ta bort gårdsstöden till förmån för miljöstöd.

Att jordbruksstöden i EU ska sänkas vill de flesta av kandidaterna från Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, enligt Ekots enkät där 43 av 45 kandidater deltagit. Foto: Carolina Wahlberg

I dag går 40 procent av EU:s budget till jordbruket, och svenska lantbrukare delar på omkring tio miljarder om året. Enligt Ekot vill majoriteten av politikerna som ställer upp i valet att jordbruksstöden ska minskas. En del vill bibehålla jordbruksstödet, och en del vill att de ska omfördelas annorlunda.

I dag går en tredjedel av stöden till miljöinriktade bidrag. Något som flera av kandidaterna vill förändra så att mer pengar går hit.

Mer miljöstöd

– Vi tycker att EU:s jordbruksstöd måste minska. Och de här direktstöden som kan gå till dem som har allra störst mark, oavsett vad de gör med den, de delarna är dem som ska ryka först. Så att vi satsar mer på miljöstöd, den ekologiska hållbarheten och att möta klimatutmaningarna, säger Malin Björk, EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

Pär Holmgren som är nummer två på Miljöpartiets lista tycker också att miljöåtgärder ska främjas:

– Det totala jordbruksstödet skulle på sikt mycket väl kunna ligga kvar på ungefär samma nivå som i dag. Men det viktiga är att mer av pengarna läggs på riktade insatser för klimatanpassning och klimatomställning.

Inga direktstöd

Karin Karlsbro från Liberalerna vill att direktstöden ska tas bort inom 20 år, detsamma gäller för toppkandidaterna inom Feministiskt Initiativ och Vänsterpartiet.  

– Man kan ha stöd till kollektiva nyttigheter som öppna landskap och så vidare, men inte de marknadsstörande direktstöden, säger Karin Karlsbro.

Även en del moderater, miljöpartister och centerpartister vill ta bort gårdsstöden, men på längre sikt. De flesta inom Sverigedemokraterna vill dock behålla gårdsstödet och Kristdemokraterna vill inte ta ställning. 

När Jordbruksaktuellt pratade med Centerpartiets förstenamn Fredrick Federley sa han att de vill se mer riktatde stöd framöver.

– Pengarna bör gå till lantbrukaren, inte till den som äger marken. Det kan vara två vitt skilda personer. Det blir en avart när det brittiska kungahuset kammar hem miljonbelopp varje år – de sitter aldrig i en traktor om man säger så. 

Läs mer:  ”Vi respekterar inte längre maten som produceras”

Endast kompensation

Ekot har även pratat med Sofia Björnsson på LRF, som tycker att miljöinriktade bidrag istället för gårdsstöd är en dålig idé, då miljöstöden ger för lite.

Enligt de nuvarande EU-reglerna ska miljöstöden endast fungera som kompensation, till exempel ska man inte förlora pengar på att låta korna beta naturbeten, men man får heller inte tjäna extra på det.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 22 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste