Från Sverige - nu på restaurang

Många vill veta vad maten man äter har för ursprung, inte bara hemma men även på restaurang. Nu ska det bli lättare då Visita erbjuder sina medlemmar att använda märkningen Från-Sverige.

– I höstas visade en undersökning att 8 av 10 restauranggäster vill ha ursprungsmärkning, därför känns det extra bra att Visita och Från Sverige nu har kommit överens om detta samarbete, säger Åsa Odell ordförande för LRF Kött, i ett pressmeddelande.

De restauranger som vill märka sin meny kan märka upp olika livsmedel, som till exempel kokta ägg på frukostbuffén eller svenska tomater. Ursprungsmärkningen Kött från Sverige kommer också att vara tillgänglig för det kött och chark som är svenskt på menyn.

För att restaurangerna ska få använda sig av ursprungsmärkningen krävs bland annat att restaurangen är certifierad enligt ett kvalitetssystem till exempel IP livsmedel och restaurangverksamhet. Restaurangen måste ha rutiner och god kontroll över spårbarheten kring de livsmedel som de köper in.  

– Det här är ett bra sätt för restauranger och restaurangkedjor att visa att de har koll på ursprunget. Det ökar dessutom medvetenheten om råvarors ursprung. Restaurangerna är välkomna att kontakta oss för att få mer information om ursprungsmärkningen, säger Maria Forshufvud, vd svenskmärkning AB, i ett uttalande. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 23 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera