Hallå där...

Kristian Carlsson på Öströö Fårfarm som tillsammans med Jeanette är Årets Fårföretag.

 

Öströö Fårfarm satsar stort på besöksverksamhet och driver bland annat lammsafari. Varje år tar de emot 50 000 – 60 000 besökare. Foto: Björn Schubert


Priset Årets Fårföretag är Svenska Fåravelsförbundets hederspris. Priset delas ut till ett företag som ”gått före och visar vägar att lyckas, i stort eller smått.” De nominerade utses av landets lokal- och rasföreningar och vinnaren koras av Fåravelsförbundets styrelse. 

Jeanette och Kristian Carlsson började med 30 Gotlandstackor 1987 och i dag har de utökat till 550. Gården har varit ekologisk sedan 1990, två år senare startade de en egen gårdsbutik och 2001 byggde de ett eget slakteri. 

– Vi är väldigt glada och stolta, säger Kristian Carlsson som tillsammans med sin fru Jeanette fått priset Årets Fårföretag. Foto: Björn Schubert 

Hur känns det?

– Det är väldigt hedrande och kul! När man får någon typ av uppmärksamhet att man får ett litet kvitto på att man kanske göra någonting rätt i det man sysslar med, säger Kristian till Jordbruksaktuellt. 

Varför tror du att ni fick priset?

– Vi har hållit på med får i många år och propagerat för att stärka fårnäringen. Dels har vi en besöksverksamhet som lockar 50 000 - 60 000 besökare om året. Och en 12 000 - 15 000 personer som åker ut på en guidad tur över ägorna, där vi talar om hur det fungerar i verkligheten på en modern fårgård. Alla som inte är insatta i hur det fungerar kan få en liten inblick i verkligheten. Genom detta kan vi dra vårt strå till stacken och sprida information om fårnäringen och samtidigt visa konsumenterna hur det funkar. Och visa att det finns en hel del jobb bakom att producera mat och hålla naturen öppen, säger han och fortsätter:

– Vi är även som ett nav här i Halland när det gäller slakt. Vi legoslaktar och styckar och sedan kan djurägarna själva sälja köttet på ett eller annat sätt. Det är bra att den lille fårägaren har nånstans att göra av sina djur, för de är ofta inte så attraktiva hos de stora slakterierna som vill ha stora enheter.

Om man vill bli ett framgångsrikt fårföretag, vad är ditt bästa tips?

– Var noggrann och se till att man alltid håller hög kvalité på allt man gör. Vara lite enveten och tro på din idé. Kvalitet lönar sig alltid. Du kan producera billigt men det kanske inte blir så bra i slutändan. 

Vad är på gång framöver?

– Vi har inga stora planer på att bygga och så just nu. Men det är hela tiden lite justeringar för att kontinuerligt kunna ge kunder och besökare en bättre upplevelse av hög kvalité. Trimma våran verksamhet så att det går smidigt för oss och att konsumenterna och besökarna blir nöjda.   

Vad tror du om framtiden för fårnäringen?

– Fårnäringen hamnar ofta i skymundan i många sammanhang. Vi har lite problem att hitta personal. Och det har visat sig att det inte finns någon utbildning på får på lantbruksskolorna. Vi har en praktikant här nu och hon fick tjata sig till en praktikplats här. De ville knappt släppa iväg henne till en fårgård. Då börjar man fundera lite över hur näringen ska kunna överleva om vi inte kan få några ungdomar som utbildar sig till det de vill. 

– Blir det ingen utbildning kommer vi ingenstans i Sverige med fårnäringen heller. Då väcks det inget intresse bland ungdomarna att syssla med får. Så det är lite tråkigt. Men vi jobbar på att få ett ökat intresse för näringen.

 

Motivering

Jeanette och Kristian Carlsson har skapat och driver Öströö Fårfarm. Företaget Öströö Fårfarm bedriver verksamhet runt gårdens får och lamm, vilket är företagets huvudnäring. Öströö Fårfarm är ett företag av rang som har varit aktivt sedan 1987. Företagets omsättning har ökat år från år och genererat vinst. Jeanette och Kristian har visat på drivkraft och mod då de helhjärtat satsat på sin verksamhet, företaget har i dag även ett tiotal anställda. Öströö Fårfarm har gjort medvetna satsningar där alla möjligheter med konsumentperspektivet i fokus har tagits tillvara. Konceptet som Öströö Fårfarm arbetar med är i stora delar applicerbart för många andra fårföretag, och kan ses som förebild för lönsamt fårföretagande. Fårsverige kan vara stolta över entreprenörer som Jeanette och Kristian Carlsson på Öströö Fårfarm.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 31 maj 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste