Hallå där...

Jakob Thorberg som gått Agroteknikerutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara och fått jobb som växtodlingssäljare på Lantmännen.

Agroteknikerstudenterna Jakob Thorberg och Albin Johansson har båda fått jobb som växtodlingssäljare redan innan examen och upplever att branschens intresse för agrotekniker är stor. Foto: BYS 

Varför valde du den utbildningen?

– Den hade gott ryckte bland mina kompisar som gick eller hade gått den. Och för att man skulle kunna styra sin egen utbildningsform och vilka kurser man ville läsa. Jag har valt bort några djurkurser och istället läst växtodling och ekonomi. Eller så har jag gjort egna projekt ute på företag. Istället för en djurkurs så var jag på Lantmännen i Uppsala och gjorde ett arbete där. Och det är där jag ska jobba nu efter examen.

Berätta mer om de egna projekten!

– De egna projekten heter Lian, lärande i arbete, som du gör åt ett företag, organisation eller åt dig själv under fem veckor. Jag har haft ett projekt som lärare på en naturbruksskola, för att prova om det var ett yrke för mig.  Och sedan var jag en sväng på mitt gamla jobb och gjorde en grisstudie på strategisk halmning. Så man kan verkligen göra helt olika saker och du väljer själv vad du vill göra.

Hur ofta göra man detta?

– Under min utbildning skulle vi göra minst tre stycken, men det går att styra själv. De som började efter oss tror jag måste göra minst fem stycken, men då har utbildningen också förlängts med tio veckor.

Vad har du för bakgrund?

– Innan jag började plugga här gick jag på naturbruksgymnasiet Ösby i Sala. Sedan har jag jobbat på en mjölkgård i Uppsala och på två olika gris och växtodlingsgårdar. Ett krav för att få söka till utbildningen är yrkeslivserfarenhet på ett år.

Vad har varit det roligaste med utbildningen?

– Att lära känna alla kurskamrater och likasinnade. Och det är alltid kul att lära sig nya saker och utmana sig själv.

Skulle du tipsa andra att gå utbildningen?

– Jag skulle absolut tipsa alla som vill läsa vidare att gå här. Framförallt för att man själv får möjlighet att styra över utbildningens innehåll. Man får ta mycket eget ansvar och det tycker jag är kul och bra. Och så finns det hög kompetens i Skara med omnejd. Sedan är det skönt att utbildningen bara är på två år och sedan är man klar.

Vad skulle kunna bli ännu bättre?

– En större studentkår och kanske få lite mer stöttning från Skara kommun. Vi har försökt att bjuda in dem till våra branschdagar för att visa kommunen att vi är en utbildning att räkna med och att vi är en attraktiv studentstad. Men vi har inte fått så bra respons från kommunen, det är tråkigt. Sedan finns det alltid småsaker i en utbildning som kan förbättras, så är det nog överallt. Och kanske att Västra Götalandsregionen vågar satsa hårdare ekonomiskt på utbildningen.

Vad ser du mest fram emot med att börja jobba?

– Att få prova sina kunskaper i arbetlivet. Träffa ännu mer nytt folk och knyta nya kontakter och förhoppningsvis kunna hjälpa till med det ens kunder behöver.

Vad kommer du att ha för arbetsuppgifter?

– Jag kommer att jobba som växtodlingssäljare på Lantmännen i Uppsala. Så jag kommer att förse lantbrukare med produkter som de behöver för sin växtodling och rådge med de råd jag kan. Längre fram kommer det även att handla om en del inköp av spannmål.

Vad har du annars för mål och framtidsdrömmar?

– Jag vill kunna utvecklas i det företaget jag jobbar på och kunna leverera så gått jag kan och få nöjda arbetsgivare och kunder, det är mitt stora mål.

Varför vill du jobba inom de gröna näringarna?

–  Jag tycker att det är ett av de absolut viktigaste jobben som finns, att förse vår befolkning med mat.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 06 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste