Från Gefleortens till Falköpings mejeri

Livsmedelskoncernen Kavli AB flyttar sin produktion av mejeriprodukter från Gefleortens mejeri till Falköpings mejeri. Det nya 10-åriga avtalet beräknas träda i kraft i maj nästa år.

En gång i tiden så utvecklades och producerades tre av Kavlis varumärken vid Grådö mejeri, dit produktionen nu avses flytta. ”Det känns lite som att produktionen flyttar hem”, säger Falköpings mejeris vd Anders Segerström. Foto: Kavli AB

Det är Kavlis smaksatta mejeriprodukter Bärry, Tigers barnyoughurt och Bollnäsfil som från och med månadsskiftet april/maj 2020 avses produceras i Dalarna vid Grådö mejeri.

– Avtalet med Falköpings Mejeri innebär att vi skapar en stabil grund för vår mejeriaffär, samtidigt som vi får tillgång till kapacitet i produktutveckling och distribution som kommer öka takten i vår tillväxt. Vi upplever också att de grundläggande värderingarna företagen emellan är väldigt lika, vilket är god grogrund för ett fruktbart samarbete för båda parter, säger Gerhard Bley, vd på Kavli, i ett pressmeddelande.

Samla produktionen

Motivet bakom flytten är att ett av Kavlis avtal med Gefleortens mejeri sagts upp. Kavli har sedan sökt ett långsiktigt avtal för gemensam utveckling av affären, vilket de nu har hittat med Falköpings mejeri.

– Vi har inte jätte många mejerimärken så vi behöver av lönsamhets- och effektivitetsskäl ha produktionen samlat på ett ställe säger Jessica Sehlin, HR & kommunikationsdirektör på Kavli, till Jordbruksaktuellt  

För Falköpings mejeri innebär det nya avtalet ett samarbete att se fram emot.
– Vi är glada och stolta över att detta avtal är på plats med Kavli. Det tryggar avsättningen för en viss del av vår invägning under kommande 10 åren säger Anders Segerström, vd på Falköpings mejeri, i ett uttalande.

En tredjedel

För Gefleortens, som sedan ett år tillbaka är en del av Arla, innebär beskedet att en tredjedel av mejeriets produktion försvinner.
– De långsiktiga effekterna av detta är i dagsläget inte klarlagda, men vi kommer nu att analysera och vända på varje sten för att se hur vi på bästa sätt skall hantera den uppkomna situationen, säger Magnus Lindberg, vd för Geflerortens AB, i ett pressmeddelande.

– Detta känns mycket tufft, men vi skall göra allt vad vi kan för att fortsätta producera kvalitetsprodukter för både den lokala marknaden och andra kunder, fortsätter han.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 13 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste