Hallå där Jeanette Elander, ny ordförande i SGF!

Hur känns det?
– Det känns jättekul att få axla rollen som ordförande! Jag brinner för det här med grisar!

Jeanette Elander är grisföretagare på Äs och Viggby strax norr om Västerås, tillsammans med sin man Fredrik Elander. På årsstämman i Skövde valdes hon till ordförande för Sveriges Grisföretagare. 
Foto: Emma Sonesson


Berätta om dig själv och din karriär i grisbranschen!

– Jag gick lantbruksskola på gymnasiet och arbetade därefter med kor. Men snart började jag som galtskötare på seminstationen i Hållsta. Arbetsuppgifterna utvecklades och efter några år, då jag även utbildat mig till lantmästare, blev jag svinseminrådgivare och sedan chef för seminstationerna och avslutade som vd för dåvarande Quality Genetics. Samtidigt har vi successivt sedan början av 90-talet byggt ut grisproduktionen hemma, och 2010 bestämde jag mig för att satsa helhjärtat på den verksamheten. I dag föder vi upp runt 8 000 grisar integrerat. 

Vad hoppas du kunna bidra med i styrelsen?

– Ett stort kontaktnät samt förmågan att skapa vi-känsla. Alla ska känna sig delaktiga, det skapar ett bra arbetsklimat. Det är samma princip i en styrelse som på en gård. 

Vilka frågor bedömer du är viktigast för SGF att arbeta med den närmsta tiden?

– Marknadsföring så att betalningen motsvarar det vår produkt är värd. Vi har en så bra och unik produkt så vi inte ens själva förstår hur bra den är! Men det har varit svårt att få ut mervärdet fullt ut i priset. Vi behöver hitta de rätta kanalerna för att lyfta grisköttet. Det går inte att luta sig tillbaka, vi måste jobba med det här hela tiden. Samtidigt måste vi bevaka så att inte konkurrens­villkoren försämras. 

Vilka är framgångsfaktorerna på familjens gård?

– Vi jobbar med väldigt strikta rutiner som följs noga. Grunden till rutinerna är att jobba förebyggande för att hålla suggorna friska. Mår suggorna bra tar de väl hand om smågrisarna. Pigga smågrisar masserar juvret bra, vilket ger mycket mjölk och därmed bra tillväxt. En stor och fin avvänjningsgris har förutsättningarna att gå som tåget hela vägen fram till slakt. Dessutom jobbar vi mycket med produktionsuppföljning. Det gör att man hela tiden kan följa upp resultatet av olika insatser och ständigt utvecklas. 

Var tror du att svensk grisuppfödning är om tio år?

– Det finns en del gamla stallar i landet. Jag hoppas på ökad lönsamhet så att de kan moderniseras för en ännu effektivare produktion. Produktionsvolymen kontra efterfrågan är en svår balansgång. Jag hoppas att vi om tio år hittat en marknad som ger ett sug efter våra produkter. 

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste