Låt mig reflektera…

KRÖNIKA. När denna text publiceras så är två år av studier färdiga och jag sitter med största sannolikhet ute på ett fält i Sörmland, dragandes på en spruta eller en gödningsspridare. Då, precis som nu, är huvudet säkert fullt av tankar.

Alexander von Bothmer. Foto: Privat

Kanske funderar jag på vad som komma skall och när jag sitter där i traktorn kommer jag säkert att tänka tillbaka på tiden på Alnarp. Färdig med studierna, färdig med att skriva studentkrönikor, inte längre ständigt omgiven av 49 glada och pigga klasskamrater som skall hitta på det ena efter det andra.

Det är kanske inte helt sant, ur flera aspekter. Dels kommer jag definitivt fortsätta fundera på hur det förhoppningsvis kommer att bli i framtiden, att jobba med pappa, utveckla företaget, hitta på nya saker, investera och så vidare. För det är just det som gör det så himla roligt att jobba inom denna bransch, och då kanske främst i en företagsledande ställning. Man står aldrig still.

Man är alltid på språng, samtidigt som man löser dagens problem och uppgifter så filar man nästan alltid på vilka förbättringar som skall göras i morgon, eller längre fram i tiden. Det skall byggas lite där, täckdikas lite där, investeras i någon ny maskin eller varför inte utöka verksamheten med en ny gren?

Därför är det så otroligt viktigt att förutsättningarna för sunt och friskt företagande finns. Många tänker kanske på politiska förutsättningar, och ja de har otroligt stor roll. Men även vi själva har en otroligt stor roll, betydligt större.

Vi måste utbilda oss hela tiden. Genom utbildningar, tidskrifter, branschdagar och gud vet allt vad vi gör. Vi måste hålla oss up-to-date med teknik som hjälper oss att bli bättre, omge oss av bra folk som hjälper oss och samtidigt försöka att alltid vara positiva och se lösningarna istället för problemen. Förra året var ett stort problem i sig, men har man bara klarat sig efter det så ser 2019 ut att bli ett otroligt bra år. Ni vet ”maj våt och kall fyller bondens lada all”. På många ställen har maj varit just våt och lite sval.

En annan aspekt som gör att sanningen avviker något från min inledning är att jag inte alls kommer vara ensam, även om jag inte alltid har 49 klasskamrater springandes runt omkring mig. Det är för att jag är verksam i världens mest underbara bransch, som av en händelse visar sig vara ganska liten. Men även om vi är få så står vi varandra väldigt nära.

Det finns gott om grannar att dela tankar med, snacka skit med över en lunch och låna maskiner av. Det finns gott om klasskamrater från landets alla hörn att snacka peltor med, i det ena urspårade konferenssamtalet efter det andra. Erfarenhetsutbyte, grillkvällar, fältvandringar och ‘’häng över disken’’ hos närmaste maskinhandlare är sånt som förgyller åtminstone min vardag.

Precis som min studietid är slut, så är min karriär som studentkrönikör slut och såklart även denna krönika. Snart, vi kan ju inte bara prata slut hela tiden. Allt som har ett slut har såklart en början i andra änden, och allt ont har något gott med sig.

Jag vill innan vi skiljs åt önska alla en otroligt trevlig sommar, med lagom av värme och regn, med stora skördar och bra priser. Jag vill även passa på att önska alla blivande lantmästarstudenter stort lycka till och välkomna in på landets absolut roligaste utbildning.

Och kom i håg, allt ger sig.

Alexander von Bothmer
Lantmästarstudent

 

Artikeln publicerades fredag den 21 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste