Jordgubbar på midsommar, men vilka?

På midsommar är jordgubbar nästan lika självklart som att det regnar. Det finns många olika sorter att välja på men det gäller att vara ute i god tid för att få tag på svenska.

Det finns många olika sorters jordgubbar och smak och mognad varierar. Foto: Katarina Cumselius

I år har försommaren varit gynnsam för bären och jordgubbsplantorna fick en bra start. De svala sommarnätterna i norr gör att mycket av sockret stannar kvar i bären som därmed ger mycket smak. På dagen producerar nämligen jordgubbsplantan socker som förbrukas under natten och ju varmare det är, desto mer socker förbrukas. Men det är också valet av sorter som avgör smaken.

– Det varma, soliga vädret gör att det har mognat fint i odlingarna så det kommer att finnas svenska jordgubbar till midsommar. Men efterfrågan är stor så visst är det bra att vara ute i tid för att vara säker på att få just de svenska bären, säger Eva Axelsson, ordförande i  LRF trädgårds bärsektion, i ett pressmeddelande.

Många olika sorter

Det finns många olika sorterss jordgubbar i svensk odling. Kika på kartongen om du är nyfiken på vilken jordgubbssort du äter. I den här ordningen mognar jordgubbarna:

Flair
En jordgubbe med spänstigt fruktkött, smakar och doftar mycket. Den har fin balans mellan friskhet och sötma. En av de tidigaste sorterna.

Honeoye
Bäret har en generös sötma och mycket bärsmak. Det mognar i juni och finns under midsommar.

Rumba
Ett charmigt hjärtformat bär med härlig sötsyrlig smak som hänger kvar. Rumba finns från mitten av juni.

Sonata
Ett ljusrött, knubbigt och saftigt bär med härligt frisk smak. Limegröna frön och fast fruktkött. Mognar mitt i sommaren.

Sonsation
En ny jordgubbssort med intensivt orangeröda jordgubbar med en skinande glans. Jordgubben har ett fast och saftigt fruktkött med en kraftig klassisk jordgubbssmak, Sorten är medeltidig.

Salsa
Vackra, varmröda jordgubbar med smak av aprikos och mogna körsbär. Ser ut lite som Honeoye. Mognar mitt i sommaren.

Florence
En mjuk och saftig jordgubbe som doftar friskt av citrus och smultron. Den är knubbig och hjärtformad. Medeltidig sort som finns från juni till augusti.

Faith
Jordgubbsplantan ger stora, vackra bär med fin smak. Sorten är medelsen.

Malwina
Jordgubbe med mörka, knubbiga och saftiga bär. Mörkt fruktkött och intensiv smak med frisk syra och mycket sötma. Ett bär som mognar sent.

Vill du ha mer information de svenska jordgubbar kontakta Magnus Engstedt rådgivare Bärfrämjandet 070 666 76 18 eller Eva Axelsson ordförande LRF trädgård/Bär 070 521 98 73

Vi på Jorbruksaktuellt önskar Glad midsommar!

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 21 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste