Ung lantbrukare kandiderar till internationell styrelse

Den 28 juni sker omröstningen om de nya styrelseplatserna i The European Council of Young Farmers, CEJA, paraplyorganisationen för unga bönder i 24 europeiska medlemsländer. Simon Wancke, vice ordförande i LRF Ungdomen, har chansen att ta plats bland Europas viktigaste unga lantbrukare.

Simon Wancke vice ordförande för LRF Ungdomen, kan väljas in i den stora europeiska unga lantbrukare-organisationen CEJAs styrelse. Foto: LRF

Till vardags arbetar den 28-årige sörmlänningen och lantmästaren med produktion och utbildning på Öknaskolan i Tystberga. 2017 valdes han till vice ordförande i LRF Ungdomen och sedan förra året är han även LRFs representant i CEJA. På den slutna omröstningen, som genomförs vid CEJAs General Assembly på DeLavals testgård Hamra i Tumba, är förhoppningen att han ska väljas in i den nya styrelsen.

– CEJA lobbar direkt mot EU-kommissionen och det har tyngd eftersom vi representerar drygt 2 miljoner medlemmar, säger Simon Wancke i ett uttalande.

Han kandiderar mot andra kandidater från flera europeiska länder, bland annat Spanien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Slovenien. De 24 medlemsländerna, som representeras av 32 nationella organisationer, har röstantal i förhållande till hur stora de nationella organisationerna är och storleken på medlemsavgiften. Medlemsländernas röstetal varierar därför från en röst till 12 som de stora länderna, Frankrike, Italien och Tyskland, har. Sverige har sex röster.

­– Jag är optimist och känner ett starkt stöd från många länder och givetvis från de nordiska, säger Simon.

Viktigaste frågorna 

Simon Wancke är tydlig med de frågor som han tycker är viktigast om han väljs in i styrelsen.

– Det handlar förstås om verkans- och företagarvillkoren för unga inom det gröna näringslivet på den europeiska landsbygden. Dessutom om hur finansieringen från EU ska användas för att generationsskiftena ska kunna genomföras effektivt. Det gäller oavsett om det handlar om skiften inom en familj eller för nya målgrupper som vill komma in i näringen.

På frågan om han känner att unga lantbrukare i Europa har medvind, svarar han:

– Ja, absolut, CEJA är efterfrågade att vara med i debatter, vid konferenser och i politiska sammanhang. Det blir en väldig tyngd när vi kraftsamlar oss.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste