Årets äppelskörd fortfarande osäker

Våren har varit förrädisk för Sveriges äppelodlare, med frost och kyla som kan komma att påverka årets skörd.

Först när karten vars blommor inte pollinerats tillräckligt bra trillar av kan man bedömma årets äppelskörd.
Foto: Kiviks Musteri

I vissa områden kom det frost under blomningsperioden, vilket dels gjorde att en del blommor dog, men kan även påverka skalkvaliteten på de som satt kvar. På andra ställen var temperaturen låg, vilket gjorde att pollinerarna inte tog sig ut.

På Kiviks Musteri väntar man nervöst på hur våren påverkat årets skörd. Blommorna var många, men man vet ännu inte hur det gick med pollineringen.

Trillar av

– Det är först vid kartfallen som man på riktigt kan bedöma läget, när karten vars blommor inte pollinerats tillräckligt bra trillar av. Man kan också dela karten för att se hur många kärnor som finns inuti; ju fler kärnor desto mer livsbeting har äpplet, säger Jan Flemming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri, i ett pressmeddelande.

Lokala skillnader

Som med all odling finns det lokala skillnader kring hur vädret påverkat äppelskörden. Kivik spås ha klarat sig bra, men odlarna i trakten runt Kristianstad kan ha drabbats mer. Olika sorter blommor vid olika tider, vilket också spelar in i frågan om hur skörden blir.

Jan på Kiviks Musteri spår att många äpplen i år kommer att få en så kallad slips. Det är en långsmal brun rand på äpplet skal, som kommer om blomman drabbats av frost. Men han försäkrar att skönhetsfläcken inte är något som påverkar smaken.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste