Ny spannmålsanläggning i Trelleborg

Bröderna Nils och Sven Svensson har investerat i en spannmålsanläggning som ökar kapaciteten och minskar arbetsinsatsen. Anläggningen öppnar också för nya möjligheter på längre sikt.

Torken är en Alvan Blanch DF 15200 med en kapacitet på 17 ton/timme och med 85 graders ingående torkluft. Foto: Groba Systems

Bröderna Svensson driver en maskinstation och har en växtodling på 650 hektar utanför Trelleborg. Där odlar de sockerbetor, korn, höstraps och höstvete.

− Vi odlar även en del lin, annars är det den traditionella fyraåriga skånska växtföljden. I framtiden får vi se vad som händer med de traditionella grödorna. Anläggningen är byggd så att det går att ta in olika produkter i torken och lagra på både golv och i silos. Det finns expansionsmöjligheter, säger Sven.

− Den gamla anläggningen var dimensionerad för 200 hektar. Efterhand som rörelsen har vuxit har torken blivit för liten. Det gäller också att leverera varorna vid rätt tidpunkt till rätt leverantör eller direkt till slutkunden, för att undvika mellanhänder och för att få den pengen också i företaget. En utbyggnad av den gamla anläggningen eller att bygga helt nytt har stått på önskelistan i fem, sex år ungefär, fortsätter han.

Bröderna gjorde allt mark- och betongarbete själva. Groba Systems i Trelleborg levererade och monterade själva anläggningen som driftades för första gången vid förra årets skörd.

Anpassningsbar tork

Tippgropen är på 18 kubikmeter. Cirkulationstorken från brittiska Alvan Blanch har en torkkapacitet på 17 ton i timmen vid torkning från 18 till 14 procent.

− Det är en unik tork. I stället för att montera ute i fält kommer den på trailer direkt från fabriken. El är dragen, styrskåp är på plats och vi bara slutmonterar. Skulle brukningscentrum ändras kan man flytta torken till ett annat ställe, säger Torgil Johansson, ägare och VD på Groba Systems.

− Spannmålen går sakta fram, max en meter per minut, i torken i två plan. Luftmängd, bäddjup, temperatur och så vidare kan regleras. Fläktarna kan ställas in på olika sätt så att man kan torka allt från åkerbönor till gräsfrö, fortsätter han.

Sven Svensson berättar att bröderna har provat att hyra ut anläggningen till en spannmålsfirma som behövde lagringsutrymme under våren och försommaren. Han tror att de kan få nytta av torken på samma sätt.

− Det finns möjlighet att ta in spannmål, majs, lin, bönor eller vad man vill från gropen rätt upp i torken och sedan ta ut på ett ledigt utrymme på plattan eller lasta på flak direkt. Vi kan torka åt andra utan att lägga i silos. Man kan torka majs vid en regnig höst till exempel, säger han.

Sven Svensson, Anders Johansson från Groba Systems, Nils son Ruben Svensson och Nils Svensson ser på när första vagnen tippas i den nya spannmålsanläggningen. Foto: Groba Systems

Mindre arbete

Tre konsilos från Agremo på vardera drygt 600 ton ger en lagringskapacitet på 1800 ton.

− De är självtömmande så man behöver inte sopa och skotta och sådant. Det är ganska ovanligt att man väljer 600 tons självtömmande silos, men bröderna slipper mycket jobb, säger Torgil Johansson på Groba Systems.

− I första hand ville vi ha en arbetsbesparande och användarvänlig anläggning. Bygger man ut en anläggning i gamla hus bygger man ofta fast sig till slut, det blir svårt att hålla rent och svårt att ha uppsikt över arbetet, säger Sven Svensson.

Teknik som övervakar

I anläggningens enda styrskåp regleras och övervakas alla funktioner. Fjärrstyrning från mobiltelefon eller dator gör att exempelvis larm kan kontrolleras på distans.

− Vi ville komma åt den nya tekniken för att automatisera och få en lättskött anläggning. Nu slipper vi att springa kilometervis för att kolla torken, transportörer eller om gropen är tom. Innan hände det ju att ett stopp i till exempel elevatorn gjorde att hela anläggningen stod still i flera timmar i onödan, säger Sven.

Spannmålsanläggningen ger ett nytt inslag i Trelleborgs skyline. Den totala höjden på silorna är 22 meter. Lagringskapaciteten är drygt 1800 ton. Foto: Groba Systems

Spannmålsanläggningen innebär en investering på omkring fem miljoner för bröderna Svensson. Man räknar med att det har betalat sig på tio år.

− Tröskan kommer i fortsättningen att vara oberoende av öppnings- och stängningstider vid andra spannmålsanläggningar. När vi hade begränsad torkkapacitet var det frustrerande att börja tippa fulla vagnar på morgonen när man har velat komma igång med tröskan. Det är också svårt att få tag i kvalificerad arbetskraft i den gröna näringen och nu har vi möjlighet att utföra arbeten som att transportera spannmål ända in i november i stället. Vi är oberoende av mottagare under den tid när tröskan ska gå. Vi kommer att behöva leverera en del under hösten nu också, men som sagt så kan vi i fortsättningen leverera till den slutkund där priset blir bäst, säger Sven Svensson.


Pär Andersson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste