Det är viktigt att vi skiljer agnarna från vetet

Krönika. Det är dags att skilja agnarna från vetet, bryta tystnadskulturen och våga stå för det vi tycker är rätt och fel och leva därefter. Hur ska någonsin något annars förändras, på riktigt? Inte genom att knyta näven i fickan och tyst tycka. Det fungerar inte.

Magdalena Hermelin. Foto: Privat

Tänk om fler gjorde som vi i de gröna näringarna gör när det kommer till miljön. Vi gör skillnad på riktigt. Genom att lyfta på alla stenar och se problemen hittar vi lösningar, vi utbyter kunskap och erfarenheter. Maskiner utvecklas, drivmedel och energi likaså.

Alla jag känner arbetar med och diskuterar jordförbättring, effektivisering och miljöfrågor. Genom forum på nätet, kurser, kluster med möten för diskussion, fältvandringar och praktiska exempel. Branschen förändrar, tror på sig själv och har råg i ryggen. Det känns och det syns och det leder till förändring.

Men är det bara jorden vi har ansvar för eller är det mer? Som medmänniskor, som människor. Statistiskt sett har en av tio svenska män köpt sex (ETC och Statistiska Centralbyrån). Mörkertalet är stort, så statistiken är lågt räknad. Således är det ganska många i vår närhet eller bekantskapskrets som finns med här, det är svårt att isolera sitt liv från statistiken liksom. Vi som bor på landsbygden och jobbar inom de gröna näringarna är ingalunda ett undantag.

Tack till Annika Bergman och Matilda von Rosen som startade upproret #skiljagnarnafrånvetet. Nu är det dags för alla oss som tror på våra barns lika framtid att leva efter det här i praktiken. Vi som vågar måste agera. Hur förändras samhället till det bättre om vi låter övergrepp i alla former mot kvinnor fortlöpa? Det är inte andra kulturer som kommer till Sverige som har tagit hit problemen för att tala klarspråk, de har med råge alltid funnits här.

Men kvinnosynen i andra länder då? Den är ofta horribel. Men det kan vi inte ta som ett försvar för våra handlingar. Vill du inte kalla dig feminist för att det klingar dåligt? Ok, no worries men släpp vad vi kallar det och diskutera grundproblemet; kvinnor och barn som far illa.

Det här handlar om ekonomi, framtid, hållbarhet och helt enkelt om att vara en schysst människa. Inget annat. Maktdemonstrationer och vidrigheter, ja för det är precis vad det är - dessa grovheter har skrivits om till pojkstreck. Vi har blundat för dem och har haft överseende, för att inte ställa till med något. Men det är inte vi som säger ifrån som ställer till det. Det är de som beter sig illa som redan har ställt till det.

Män som fortfarande tycker att de ska få ha lite kul och att en man har andra behov än en kvinna. Tänk igen och tänk på vad du vill stå för i livet.

Känns det okej om din dotter jobbar som strippa på en svensexa, ensam, med musik, framför ett gäng småfulla eller för den delen dyngfulla män…men bara som en kul grej alltså. Är det okej om din dotter jobbar på en bordell, hon kanske tycker väldigt mycket om att ha sex?

Nej, det är dags att bryta tystnadskulturen och det är på riktigt. Människovärde går före all form av så kallad köpt förlustelse. Den lyckliga horan finns inte och kommer aldrig att finnas. Det finns en stor tragedi bakom.

Lantbrukare och verksamma inom de gröna näringarna är människor med båda fötterna på jorden. Vi kan skilja agnarna från vetet och jobba - inte bara för ett grönare samhälle utan även för ett mer hederligt och moraliskt schysst samhälle. För det är allt det handlar om. Att kunna se dina barn i ögonen.

Magdalena Hermelin

Hermelins grönsaker

 

Artikeln publicerades tisdag den 25 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste