Borgeby – Hushållningssällskapen blir delägare i Dataväxt

Hushållningssällskapen nystartade gemensamma dotterbolag AgrIT går in som ny delägare i Dataväxt. Lantmännen, Hushållningssällskapet och Dataväxt ingår också ett strategiskt samarbete för digital utvecklingen.

Peter Annas, Lantmännen, Jesper Broberg, Hushållningssällskapens Förbund, Fredrik Djupmarker, Dataväxt och Martin Niklasson, Hushållningssällskapet Västra. Foto: Erik Brink

Sedan 2011 har Hushållningssällskapens rådgivare och Dataväxt samarbetat i olika former med framtagning av digitala verktyg till lantbruksbranschen. Nu presenteras en fördjupning av detta samarbete samt att också innefatta Lantmännen. 

– Det är ett digitalt samarbete där vi tillsammans kan generera mer nytta, än var för sig, säger Jesper Broberg, Hushållningssällskapens Förbund, i en kommentar till avtalet som presenterades på Borgeby Fältdagar.

Samarbetet består av flera delar utöver delägarskapet där en del är ett samarbetsavtal mellan Lantmännen och Hushållningssällskapet för att driva gemensamma projekt inom digital utveckling.

Integriteten ska värnas

En viktig parameter i den gemensamma satsningen är hur lantbrukarens data hanteras.

– Lantbrukaren äger sin egen data, poängterar Peter Annas, Lantmännen. Tillit och förtroende är viktig och det trycks på i våra användaravtal att inge data delas med tredje part.

Lantmännen kvar som delägare

AgrIT kommer in som nya delägare i Dataväxt och i övrigt kvarstår ägarstrukturen.

Lantmännen förvärvade 2016 en majoritetspost i Dataväxt och den behåller man även i fortsättningen.

Och för ett år sedan kom norska Felleskjøpet in som delägare.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste