Borgeby – Utökad satsning på potatisodlingen

En av landets största potatisodlare, M. Magnusson Potatis AB i Laholm, väljer bort spannmål och specialiserar sig ännu mer på potatisodling.

Största utmaningen med potatisodlingen idag är att få fram en bra produkt som håller för kraven på ”skin finish”, att potatisarna ska se snygga ut, menar Magnus Magnusson. Foto: Pär Andersson

För första gången sedan företaget bildades 1992 driver man ingen egen spannmålsodling. Granngården Skottorps Säteri har tagit över spannmålsodlingen på omkring 900 hektar i ett skötselavtal.

Därmed profilerar sig M. Magnusson ännu tydligare mot potatisodling. I år odlas potatis på 530 hektar.

– Det blir mycket lättare organisationsmässigt, till exempel med personal, när vi slimmar verksamheten för potatisodlingen. Dessutom sammanföll det med att grannen ville utöka sin växtodling, säger Magnus Magnusson, VD.

M Magnusson Potatis levererar bland annat till Axfood, så de svarta förpackningarna finns i butiker i hela Sverige. Foto: Pär Andersson

Odlare och förmedlare

M. Magnusson säljer potatis till butiker runt om i landet, både med sitt eget varumärke och med butikskedjornas egna emballage. Man säljer också bland annat till storkök och restauranger. På gården utanför halländska Laholm görs alla moment, från odling till packning. Kyllager på den egna gården och externt rymmer 12 000 ton och potatisen kan lagras i nästan ett år.

– Det gäller att hålla våra kunder med potatis hela året, jämnt fördelat. Idag krävs det att säsongerna till och med överlappar, säger Magnus.

2016 köpte man företaget Sverigepotatis som hanterar förmedlingen mellan odlare och industri- och skaleriföretag runt om i hela landet.

– Totalt hanterar vi omkring 50 000 ton potatis om året. Vi själva odlar ungefär 40 procent av det, säger Magnus.

– Det finns ett virrvarr av sorter att välja mellan. I år odlar vi tolv olika. Det bästa är att prova nya sorter i mindre skala och se hur de olika funkar, säger Magnus Magnusson. Foto: Pär Andersson

Bevattningsrekord

2018 blev potatisskörden omkring 25 procent mindre än väntat för M. Magnusson, men ekonomiskt blev det ett någorlunda normalt resultat.

– Bevattningen gick 84 dagar i följd, det är sjukt mycket. Tidigare var rekordet för bevattningen 30 dagar i följd. Vi tappade i skörd som alla andra, men samtidigt var priserna högre än någonsin så ekonomiskt hamnade vi nära det normala, säger Magnus.

Värre var det 2017 när regnet gjorde att 4500 ton potatis fick ligga kvar i jorden.

– Regnet var mer lokalt än vad förra årets torka var. Därför blev det ingen prispåverkan och det vi inte kunde ta upp blev ett rent tapp ekonomiskt.

Årets potatissättning tog omkring sex veckor och genomfördes under gynnsamma förhållanden. Foto: Pär Andersson

Borgebypremiär

Efter två år med extremväder hoppas Magnus Magnusson nu på mer normala yttre förhållanden.

– Det har verkligen varit två ytterligheter efter varandra, mycket märkligt egentligen. Nu hoppas jag på att det ska regna på nätterna, hellre för lite än för mycket. 15 millimeter per natt blir precis lagom, säger han med ett leende.

M. Magnusson och Sverigepotatis har i sommar för första gången en monter på Borgeby Fältdagar.

Fakta M. Magnusson Potatis AB

Plats: Laholm, Halland

Areal: Driver ca 1400 hektar, varav 900 hektar spannmål drivs av Skottorps Säteri i ett skötselavtal

Odlar: Potatis (530 hektar) och halloweenpumpor (tolv hektar)

Antal sorter potatis 2019: Tolv

Omsättning: Cirka 125 miljoner kr

Anställda: 33 (plus inhyrd personal)


Pär Andersson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 26 juni 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste