Småskalig känsla i storskaligt format på Lilla Väsby

Med tusen idéer och en positiv attityd driver Ida och Arvid Andersson sitt företag Lilla Väsby gård, utanför Örebro. För 1,5 år sedan fick de ta över en stor besättning köttdjur och för ett halvår sedan startade de sin egen gårdsbutik.

1 december 2017 tog Arvid och Ida Andersson över djuren och verksamheten på Stora Luggavi gård och ett år senare firade de med att öppna en egen gårdsbutik på sin egen gård.

Arvid Andersson är uppvuxen på Lilla Väsby gård som ligger strax utanför Örebro. Han pluggade naturbruk på Kvinnersta och det var där han träffade Ida som pluggade trädgård. 2004 slutade de skolan och då började Arvid jobba hemma och Ida i en blomsterhandel.

Lilla Väsby gård

Ägare: Ida och Arvid Andersson

Var: Kräcklinge

Produktionsinriktning: uppfödning av nötdjur av köttras, lamm och växtodling. Säljer kött dels under varumärket ”Stora Luggavi gård” till Ica och Lilla Väsbykött i sin gårdsbutik eller som köttlådor.

Areal: brukar runt 450 hektar.

Odlar: höstvete, höstraps, korn, ärtor och vall

Djur: Cirka 100 dikor + kalv, 4 avelstjurar + 50 ungdjur, 25 tackor, 45 lamm

Personal: Erik Jansson och sommarjobbaren Nils Hell. Arvids pappa Göran hjälper också till på gården.

På föräldragården har det alltid funnits djur. Men huvudgrejen har varit växtodlingen som ökat med åren. I dag brukar de 450 hektar plus att de har en del betesavtal. Det var just växtodlingen som Arvid ville fokusera på när han skulle ta över gården 2011. Men i och med att Ida var intresserad behöll de några kor och en tjur för att kunna få lite kalvar.

– 2012 på hösten när vi skulle slakta hade vi en kalv kvar som vi inte visste vad vi skulle göra med. Då var det några kompisar till oss som ville köpa kött. Så då började vi med våra köttlådor, säger Ida.

Ryktet om köttlådorna spred sig fort. Plötsligt hade de inte djur så det räckte.

– Då blev det en annan marknad att jobba mot och då blev det lite roligare än bara bulkproduktion, berättar Arvid.

Mer djur

Mer och mer djur behövdes och de kom över en besättning som skulle läggas ner.

– Vi fick ett väldigt bra pris och djuren var hur fina och trevliga som helst. Vi köpte tio kor med kalv, berättar Ida och fortsätter:

– Så här i efterhand skulle vi ha köpt hela besättningen. Hade vi haft plats skulle vi gjort det. Det kändes sorgligt att de fick skicka så många fina djur till slakt.

Men några hamnade i alla fall på Ida och Arvids gård och blev grunden till besättningen de har i dag. Intresset ökade ytterligare och fler djur köptes in. 2017 hade de 33 kor plus nio rekryteringskvigor.

– Om vi inte hade tackat ja till Luggavi hade vi ångrat oss. Det var jätteroligt att vi fick den här möjligheten. Vi hade först tänkt att jag skulle jobba halvtid hemma. Men nu är det mycket mer än heltid, skrattar Ida.

114 djur

På hösten samma år fick de ett erbjudande som de inte kunde tacka nej till. Per-Anders Andersson skulle lägga av med sina djur och frågade Arvid om han ville arrendera ladugården på Stora Luggavi gård, som ligger en liten bit från Lilla Väsby gård.

”Jag hoppas du sa ja”, sa jag när Arvid kom hem och berättade nyheten, minns Ida.

– Då stod vi plötsligt med en 30 x 70 meter ladugård att fylla med djur. Då kändes det lika bra att köpa hans besättning så då gjorde vi det.

Totalt köpte de 114 djur av raserna blonde d’aquitaine och piemontese.

– Vi gick från sex till 96 hondjur på sex år, skrattar Ida och Arvid i munnen på varandra.

Två koncept

Förra ägaren har sedan 1999 levererat till Ica under varumärket ”Stora Luggavi gård”. Något som nu även Ida och Arvid fortsätter med.

– Vi säljer djuren till Pers-Anders och så förmedlar han dem till Ica, säger Arvid.

De har fortsatt att ha två grenar i företaget. Alla 12-14 månaders blonde d’aquitaine tjurar från Luggavi säljs på Ica under det särskilda varumärket, för att köttkvalitén ska bli lika varje vecka.

Ida stormtrivs med gårdsbutiken.
– Jag har alltid tyckt att det har varit roligt att sälja, berättar hon. Foto: Carolina Wahlberg

Kvigorna som slaktas efter betet på hösten säljer Ida och Arvid sedan till egna kunder via köttlådor och styckdetaljer i den egna gårdsbutiken på Lilla Väsby gård, som invigdes i december förra året.

– Jag har alltid haft en dröm om att ha en egen gårdsbutik, säger Ida glatt.

Gårdsbutiken ligger i Arvids farfars gamla traktorgaraget. Där hade man tidigare en enkel utlämningsplats för köttlådorna. Men de kände att de ville utveckla det till en butik och det fanns även efterfrågan från kunderna om att få köpa enskilda detaljer och mindre lådor.

I dag säljer familjen Andersson tre olika lådor, styckdetaljer, korv, hamburgare samt lammlådor och lammdetaljer.

Bra dialog

Arvid och Ida skickar nötkreaturen till Närkes slakteri som slaktar, vidare till Närke kött som styckar och packar och sedan till Robertssons som förädlar. Dialogen med slakteri och förädling fungerar väldigt bra.

– De sköter hela processen åt oss och sedan hämtar vi färdiga produkter, säger Ida.

Lammen slaktas, styckas och packas på Sörgårdens slakteri i Kristinehamn.

Eget pris

Enligt Ida blir det mycket mer lönsamt att sälja själva till kunder än att bara skicka till ett slakteri.

– Vi sätter vårt eget pris. Det är inte ”ni får det här” som det blir från slakteriet. I alla andra branschen är det den som säljer som sätter priset. Men i jordbruket är det istället köparen som bestämmer vad man ska få. Det kändes främmande för mig och det var därför vi började med köttlådorna från första början, säger Ida.

Lilla Väsby tar fram sju olika sorters korvar gjorda på nötkött, med en del tillsatt fläskkött från närområdet, då det annars blir lite torrt.
Vi har sagt att vi skulle ha några egna grisar också, så att det är från oss rakt igenom. Men vi är inte där riktigt ännu, säger Ida.

Recepten på de förädlade produkterna kommer från Robertsons och deras guldsortiment som består av 70 procent kött.

– Men vi har hittat på egen namn, namn som har någon koppling till gården. Som drängens ölkorv, som är vår anställde Eriks favorit, berättar Ida.

Hur jobbar ni vidare med produktutveckling?

– Jag hittar på lite allteftersom och efter vad kunden efterfrågar. Jag är alltid öppen för att prova nya grejer, säger Ida.

En sak som hon hoppas få till inom en snar framtid är lammkorv.

För något år sedan gick Ida kursen ”Med mål och marknad i sikte” och då träffade hon många andra som håller på med samma sak.

– Vi bollar idéer med varandra, det är kul, säger Ida.

I butiken finns en rad med närproducerade varor. Till exempel rapsolja från Ervalla, mjöl från Råberga, honung från Edsberg, Karintorps dressingar, äppelmust med mera. Foto: Carolina Wahlberg

Jämnare slakt

I år sker slakt nio av 12 månader. Förhoppningen inför nästa år att slakta varje månad. För att få ett jämnt flöde av produkter i gårdsbutiken.   

– Samt att måla färdigt allt och fixa i ordning på gården. Det är nog nästa steg istället för fler produkter, säger Arvid.

Ida tror att konsumenterna gillar deras produkter, bland annat då de ser att djuren har det bra.

–  Jag vill ha kvar den småskaliga känslan, även fast det har blivit lite större nu. Djuren ska ha stora ytor och de ska få komma ut och beta. Tjurar behöver inte komma ut på bete enligt lag. Men det vill jag att de ska göra, säger hon.

Var är ni om fem år?

– Jag tycker att vi ligger på en bra nivå med korna nu. Vi har ungefär 100 dikor plus ungdjur och kalvar och tjurar, säger Ida.

Arvid skulle dock kunna tänka sig fler djur.

– Jag har gjort en så kallad kovändning, skrattar han.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 29 juni 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste