Praktik belyser skillnader mellan länder
Malin Broo går andra året på Sötåsens naturbruksgymnasium med inriktning lantbruk. Hon har varit på utbyte i tre veckor hos familjen Veger i Frankrike, via ett EU-finansierat Erasmus-projekt.
Berätta kort om dig själv!
– Jag kommer från Mariestad, har en väldigt stor familj och vi har lantbruk hemma. På gården har vi runt 160 mjölkkor och två robotar. Vi har även spannmålsodling, både ekologisk och konventionell. Det har alltid varit roligt att vara med i det som händer på gården; åka med i traktorn, fika på åkern och köra gräs och grejer. Det är alla saker som ligger mig varmt om hjärtat.
Hur är det att gå på Sötåsen?
– Det är det bästa valet jag har gjort! Jag har fått vänner i Säffle och vänner på Orust, man blir som enda stor familj. Jag bor på skolan tillsammans med mina bästa vänner. Vi delar på allt, det är jättekul.
Du har varit på praktik i Frankrike, berätta om det!
– Det var något jag inte trodde att jag skulle våga göra. Men jag är väldigt glad att jag gjorde det. Efteråt kände jag mig väldigt stolt över mig själv.
Totalt var det sex elever som åkte på utbyte till Frankrike, hälften från Sötåsens gymnasium och hälften från Uddetorps gymnasium. Majoriteten åkte till kogårdar men en elev från Malins skola var på en getgård.
– Jag var på en mjölkgård som hade cirka 130 mjölkande, ungdjur och kvigor. Det var inte så uppbyggt som det är i Sverige med nya byggnader och sådant. Det var äldre byggnader som hade gjorts om och äldre stallar med mjölkgrop och fiskbensstall. Det var det som var det roliga, att man fick se skillnader. Jag är väldigt glad att jag bor i Sverige som har låg antibiotikaanvändning, det är väldigt viktigt att kunna se det med egna ögon och inte bara läsa det på internet.
Det var skolorna som möjliggjorde utbytet, tillsammans med ett EU-finansierat projekt; Erasmus, som bekostade resan. Att ansöka om ett Eurasmus-utbyte krävde att man skrev ett brev om sig själv, varför man ville åka och vad man ville lära sig. Alla elever var borta i tre veckor, som var minimigränsen för ett Erasmusutbyte.
Vilken är den största lärdomen från din praktik?
– Att det var en väldig kontrast jämfört med Sveriges djurproduktion. Vi ska vara glada över det vi har här i Sverige och inte gnälla så mycket. Vi har det faktiskt bra som vi har det, det finns djur som har det sämre. Sen var det lärorikt att jag vågade åka och fick öva min engelska, till exempel när jag pratade med familjen och hade diskussioner om olikheter mellan Sverige och Frankrike. Det var en utmaning med språket men jag har aldrig lärt mig så mycket av att testa något som jag inte har gjort förut.
Vad var det sämsta på praktiken?
– Säkerheten var kanske inte den bästa. Gödselbassängen hade till exempel inget staket och miljösynen kanske inte heller var den bästa. Till exempel körde de igång traktorerna och sedan fick de stå på till nästa gång de skulle ha dem. De kunde gå på tomgång i 40 minuter och det var liksom helt normalt.
Vad gör du i sommar?
– Jag ska jobba på Vadsbo mjölk. Jag jobbade där även förra sommaren och fick sommarjobb där igen faktiskt. Jag kommer arbeta som kalvskötare, sköta utfodring av kalvar och köra foder.
Vad är dina framtidsplaner?
– Jag har ganska många syskon. Två av mina äldre syskon har också gått lantbruksgymnasium och vi tre är intresserade. Så vi kanske tar över hemma eller succesivt får känna på hur det är att vara egenföretagare. Att vi går från familjeföretag till att jag och mina syskon kan ta över en dag. Jag hoppas att det blir så i framtiden, det är planen nu i alla fall. Men sedan vet man aldrig vad som händer.