Från idé till innovation i hästbranschen

Hur gör man som kreativ men upptagen hästföretagare för att komma vidare med sina idéer och öka sin tillväxt? Det ska ett EU-finansierat projekt hitta lösningar på.

Åsa Öberg är processledare för ett projekt som ska hjälpa drivna hästföretagare att komma vidare från idé till innovation. Projektet drivs av Agro Sörmland och startade i januari i år. Foto: Kajsa Göransson

Projektet ”Affärsutveckling, innovation och internationalisering i tillväxtorienterade hästrelaterade företag” drivs av Agro Sörmland, startade i januari 2019 och varar i drygt två och ett halvt år. 16 aktörer inom hästnäringen deltar i projektet.

− Det handlar om att hjälpa företagare i branschen att nå tillväxt genom att komma vidare från idé till innovation, säger Åsa Öberg, processledare.

Projektets mål är att skapa länkar mellan driftiga hästföretagare och externa aktörer, exempelvis Almi och Business Sweden, som kan ta idéerna vidare.

Starta processen

Åsa Öberg menar att utmaningen för företagarna ofta är något så grundläggande som tidsbrist. Idéer finns, men inte tid och möjlighet att utveckla dem.

− Hästföretagarna är entreprenörer och är vana vid att jobba hårt och smart, men detta är mer som ett kontorsjobb och en kreativ och kognitiv utmaning. Det är ungefär som träning; alla vet att man borde göra det, men det ska hända också. Vårt jobb är att tända tändstickan så att processen kommer igång, säger hon.

Utveckla idéer

Idéerna från företagarna som utvecklas i projektet är mer eller mindre hemliga än så länge. Åsa Öberg berättar att det handlar om tekniska och digitala produkter, lösningar för informationsflöden, någon idé handlar om upplevelser och en annan om en mer ”klassisk” fysisk produkt och så vidare.

− Vårt ena mål är att de deltagande hästföretagarna ska få syn på innovationssystemet och hitta olika aktörer som hjälper företaget att växa, till exempel företagsparker och affärsänglar. Det andra målet är att de externa aktörerna ska lära sig mer om dynamiken i hästbranschen. Det är en livsstil att vara hästföretagare och alla aktörer i innovationssystemet hade haft nytta av att veta mer om hur branschen fungerar, säger Åsa Öberg.


Pär Andersson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades söndag den 07 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste