Sofias idé blir verklighet

Sofia Bengtsberg på Staby Gård i Linköping hoppas kunna lansera en ny produkt på marknaden innan årsskiftet. Hon är en av aktörerna i Agro Sörmlands projekt som hjälper hästföretagare att komma vidare med sina idéer.

Sofia Bengtsberg driver Staby Gård Ridcenter och medverkar i Agro Sörmlands projekt ”Affärsutveckling, innovation och internationalisering i tillväxtorienterade hästrelaterade företag”. Projektet hjälper henne att komma vidare med en av sina idéer som på sikt kan skapa tillväxt i både hennes och andras hästföretag. Foto: Privat

− Jag tror inte att jag hade kommit så här långt utan projektet. Det har gjort att man har fått en spark i baken, säger hon.

Sofia Bengtsberg är diplomerad beridare och auktoriserad tränare och driver Staby Gård Ridcenter utanför Linköping. Det är ett kombinerat utbildnings- och tävlingsstall och anläggningen rymmer bland annat en veterinärklinik, hovslagarsmedja och ridsportbutik. Sofia är också grundare av Linköping Horse Show som i år arrangeras för andra gången.

Idé om digitalisering

Projektet ”Affärsutveckling, innovation och internationalisering i tillväxtorienterade hästrelaterade företag” blev hon uttagen till tack vare en av flera idéer med potential att skapa tillväxt för hästföretag.

− Jag visste inte riktigt vad det skulle innebära för mig att delta, men tänkte att det alltid är bra med nätverk och nya kontakter, säger hon.

Idén vill hon inte beskriva i detalj, men berättar att det handlar om digitalisering och att ambitionen är att lansera produkten innan årsskiftet.

− Jag har idén och vet vad jag vill kunna använda den till, men för mig är det väldigt bra att få ett kontaktnät och få svar på hur jag kan gå vidare och ro det i land, säger Sofia.

Vad har du fått konkret hjälp med i projektet?

− Jag har tränat på att presentera min idé och har fått feedback från de andra företagarna. Det har varit väldigt bra. Jag har också fått hjälp med att gå vidare, både att söka ekonomisk hjälp och på andra sätt. Jag har aldrig varit på Almi eller Vreta Kluster förut och hade aldrig hamnat där annars.

Är den gemensamma nämnaren för er företagare att idéer finns men ni kommer inte vidare?

− Det tror jag. Jag tror också att många hästföretagare har börjat med en hobby som har utvecklats till ett företag. Man har inte direkt utbildat sig till hästföretagare. Ofta har man inte tid till så mycket annat än hästarna, men att ibland ta sig från stallet och lära sig att nätverka på ett eller annat sätt tror jag är väldigt nyttigt för alla.

Bransch med potential

Det finns ett stort behov av innovationer i hästnäringen, tror Sofia Bengtsberg. Hon menar att många behöver utveckla själva företagandet.

− Det hade gett en bättre lönsamhet och hade gjort att hela branschen, som redan är enormt stor, hade kunnat växa ännu mer. I vår bransch finns det också en stor potential till export som kan utvecklas mycket, säger hon.


Pär Andersson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste