Handelsavtal mellan EU och Sydamerika

EU-kommissionens förhandlingar med det sydamerikanska handelsblocket Mercosur har nu resulterat i ett förslag till frihandelsavtal mellan de båda handelsblocken. Nya importkvoter öppnar för ökad import av kött till EU. Avtalet ska nu godkännas av Europaparlamentet och EU:s medlemsstater.

 

Ett handelsavtal mellan EU och sydamerikanska handelsblocket Mercosur medför nya importkvoter som kommer öka importen av nöt-, gris- och kycklingkött till EU.Foto: Mostphotos


EU har tagit fram ett handelsavtal tillsammans med Mercosur, ett handelsblock som består av Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. 

– Utan överdrift är detta ett historiskt ögonblick, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Mitt i de internationella spänningarna i handeln sänder vi i dag med våra partner i Mercosur en kraftfull signal till förmån för regelbaserad handel. Avtalet innebär minskade tullar motsvarande 4 miljarder euro per år. Detta gör det till det största handelsavtal som EU någonsin ingått. 

Utmaningar för EU:s lantbruk

– Ett avtal mellan EU och Mercosur ger rättvisa möjligheter och fördelar på båda sidor, även för Europas jordbrukare, säger Phil Hogan, kommissionär med ansvar för jordbruk och landsbygdsutveckling. Våra unika jordbruksprodukter av hög kvalitet kommer nu att få det skydd de förtjänar i Mercosurländerna, vilket kommer att stödja vår marknadsposition och öka våra exportmöjligheter. Dagens avtal innebär även vissa utmaningar för EU:s jordbrukare och EU-kommissionen står till förfogande för att hjälpa dem att hantera dessa utmaningar. För att detta avtal ska vara fördelaktigt för båda parter kommer vi endast att öppna upp för jordbruksprodukter från Mercosur genom omsorgsfullt förvaltade kvoter för att se till att ingen enskild produkt riskerar att översvämma EU-marknaden och därmed hota försörjningen för EU:s jordbrukare.

Höjda importkvoter

Avtalet innebär att EU bland annat kommer att höja importkvoter för en rad sydamerikanska jordbruksvaror som: nötkött, fågel- och griskött, äggprodukter, socker, etanol, apelsinjuice, snabbkaffe och ris.

För nötkött säger avtalet att en tullreducerad kvot på 99 000 ton nötkött ska fasas in under fem år. För nötkött inom denna kvot sänks tullen till låga 7,5 procent. Gällande fågelkött öppnas en kvot på 180 000 ton och för griskött 25 000 ton med en tull på 83 euro per ton.

Stigande börskurser för köttjättar

När avtalet blev känt gav det omedelbar effekt på de brasilianska köttföretagens börskurser. Aktiekursen för JBS SA, världens största köttföretag, steg med 6 procent, BRF SA, världens största exportör av kycklingkött, steg med 8 procent och Marfrig Global Foods, som är på väg att fusionera ned BRF, steg 3 procent.

Aktiemarknaden förväntar sig ökade vinster för de stora köttföretagen när den lukrativa EU-marknaden öppnas upp för mer export från Sydamerika.

Sänkta tullar för vin och ost

EU:s jordbruks- och livsmedelssektor kommer att dra nytta av en minskning av de nuvarande höga tullarna i Mercosur på EU:s exportprodukter; choklad och konfekt (20 %), vin (27 %), spritdrycker (20–35 %), och läskedrycker (20–35 %). Avtalet kommer också att ge tullfritt tillträde för mjölkprodukter från EU (för närvarande 28 % tull), särskilt för ost.

Nästa steg

Båda sidor i handelsavtalet kommer nu att göra en rättslig översyn av den överenskomna texten för att utarbeta den slutliga versionen av associeringsavtalet och alla dess handelsaspekter. 

Kommissionen kommer sedan att översätta det till alla officiella EU-språk och lämna associeringsavtalet till EU:s medlemsstater och Europaparlamentet för godkännande.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 juli 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste