Enkät: Använder du dig av precisionsodling?

Precisionsodling är ett sätt att använda tillgängliga resurser på effektivast möjliga vis, både tillförda och från marken tillgängliga, för en förbättrad kvalité, ökad skörd och minskad påverkan på miljö. 

Istället för att styra olika odlingsåtgärder efter medelvärdet så innebär en växtplatsanpassad odling att man varierar efter åtgärderna efter variationen i fält. 

Läs mer om precisionsodlingens olika delar på precisionsskolan.se

 

– Ja jag använder mig av precision som stöd och har GPS lite som min ”sekreterare”, men inget high-tech direkt. Men det är skönt att ha stödet som en säkerhet i det jag gör, och det är ett spännande område att ta del av här, säger Harry Hvidsten som bedriver en spannmålsgård i sydöstra Norge. På bild, Harry med dottern Fröjdis-Helene, båda förstagångsbesökare på Borgeby. Foto: Towe Johnson

 

– Ja, precision gällande GPS-styrning använder vi oss av. Mest när det kommer till sprutning och inom gödning, men även i tröskningen för att inte köra i samma spår. Vi försöker överlappa körningarna, också mycket för att minimera dieselkostnaderna, säger Joakim Harvigsson som bedriver en familjegård med cirka 150 ha spannmålsodling utanför Alingsås. Både Joakim och Ida Lundgren är på Borgeby för femte året. 
Foto: Towe Johnson

 

– Nej, det gör vi inte, säger Torgny och Görgen Evertsson som har åkt buss från Jönköping för att besöka Borgeby Fältdagar. Foto: Kerstin Gauffin

 

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 15 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste