Kär knöl har många namn…

… och många odlingssätt. 
Potatis var fokusgröda på årets Borgeby Fältdagar. Blastavdödning, val av sorter, demonstrationer av nya potatismaskiner och potatis under torkstress var några av de saker som visades upp under dagarna. 

 

Jan Ola visar upp sorter av både matpotatis, chips- och stärkelsepotatis som var med på demoodlingarna på Borgeby. Foto: Towe Johnson


– Det som definitivt varit en snackis i år är förbudet av dikvat med verkan från och med 2020, vilket därmed skapat ett fokus på andra, nya alternativ som vi visar här, säger Jan Ola Andersson, växtrådgivare på HIR Skåne. 

Beslutet gäller den aktiva substansen dikvat som finns i bland annat Reglone och som använts som ogräsmedel och nedvissning inför skörd. Förbudet grundar sig i att det klassificerats som hälsorisk och giftigt för vattenlevande organismer. 

Dikvatpreparat har vanligtvis använts i kombination med medel som dödar stjälken på potatisplantan. Ett alternativ nu är att köra en mekanisk blastkross följt av Spotlight behandling som länge använts inom ekologisk odling, som slår av bladen istället. 

– Det är en större utmaning, och det innebär också ett moment till och en kostnad till, säger Jan Ola. 
 

I Borgebys torkstressdemo visades tydliga exempel på olika grödors vattenbehov. För potatis ligger det totala vattenbehovet på 135 l vatten/ kg potatis, jämfört med 625 l vatten/kg vete och 1 000 l vatten/kg åkerböna. 

Sortskillnader

Olika sorter skiljer sig mycket åt i hur de naturligt mognar av och hur lätt det är att ta död på blasten. Sorter som odlas till stärkelse som växer långt in på hösten och har hög blast är svårare om de inte hinner tas av frosten. 

Hela 27 olika sorter av potatis visades upp i sortdemon, såväl tidiga som sena och med olika motståndskraft mot bladmögel och olika behov. Potatis, är också en intressant gröda ur ett vattenperspektiv, då inverkan på både skörd och kvalitet är stora om den får rätt vattenmängd.

– För potatis så är vattenbehovet som störst vid knöl­sättningen, och den kan vara betydligt tidigare än vad man ofta tror och är också väldigt sortberoende. En del sorter sätter knöl nästan innan blasten kommer upp, säger Ida Lindell, HIR Skåne. 

Elektriciteten från Xpower går hela vägen in till roten och bryter ner cellerna i plantan så att den inte kan ta emot solljus, och efter 5-10 dagar så är bladmassan vissen.

Elektrisk blastdödning

Intill blastavdödningsdemon, står Case IH med en helt ny potatismaskin för den svenska marknaden som premiärvisades under dagarna. 

– Den här maskinen är för all nedvissning av ogräs, men just nu med fokus på potatis då Reglone förbjuds nästa år, säger Niclas Hemmingsen, Case IH. 

Xpower300, använder sig av elektricitet på potatisblasten för en miljövänligare nedvissning och ogräsbekämpning.  

– Priset för den här på tre meter, ligger nu på 190 000 euros sedan har vi mindre och större enheter och med lägre kraft. 

För att köra maskinen krävs en tvådagars körträning som ger en licens.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 16 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste