Kreativa lösningar krävs för utveckling

Krönika. Lantbruk i sig är ett finurligt yrke som har gjort en enorm och snabb utveckling. Jag minns när jag var liten och åkte i pappas John Deere 7710. Tekniken som fanns då var inte i närheten av hur den ser ut i dag och lantbruksentreprenaden ser inte heller ut på samma sätt.

Josefine Andersen pluggar till agronom och är ny studentkrönikör i Jordbruksaktuellt. Foto: Privat

Bara under 2000-talet har lantbruket gjort en otrolig utveckling och ett stort tekniksprång. I dag pratar vi precisionsodling, foderoptimering och specialgödselmedel utifrån en produktion som ska vara effektiv, hållbar och lönsam. Dagens och framtidens lantbrukare måste vara kunskapstörstiga, nytänkande och driftiga.  

Fakta: Josefine Andersen

Ålder: 20

Aktuell: En av Jordbruksaktuellts studentkrönikörer.

Studerar: Agronom

Huvudintresse inom lantbruk: Företagsledning i lantbruksföretag

Viktigaste frågan för branschen: Att öka förståelsen för svenskt lantbruk och svensk livsmedelsproduktion i samhället

Något som intresserar mig och andra i min ålder är utveckling och nyskapande, vilket är väldigt viktigt och högst aktuellt för vår bransch. Ska vi kunna konkurrera med andra länders livsmedelsproduktioner samt möta samhällets förväntningar och efterfrågan är detta ett krav.

Utveckling och nyskapande kan ge uttryck på många sätt och jag tänkte ta utveckling av vinasspridning som exempel. Vinass är en restprodukt från livsmedelsindustrin och klassificeras som ett ekologiskt och Krav-godkänt specialgödselmedel i Sverige. Produkten har använts sedan en tid tillbaka men min personliga uppfattning är att det inte riktigt fått ett uppsving förrän under 2000-talet när andelen ekologisk produktion ökat. Detta kanske på grund av tillgången, priset och den begränsande spridningsförmågan. 2000-talets fortsatta ökning av ekologisk produktion leder också till en ökad efterfrågan på ekologiska och Krav godkända gödselmedel samt lantbruksprodukter/tjänster. Som nytänkande och driftiga lantbrukare gällde det då att lösa minst ett av dessa hinder för att kunna utveckla vinass och följa den ekologiska utvecklingen. Det man satsade på var att göra vinass mer lätt tillgänglig och förhållandevis ¨lätt¨ att sprida trots sin höga torrsubstans. 

Tillvägagångssättet för detta var att modifiera om de specialbyggda munstycken som fanns på befintliga tunnor för spridning av andra specialgödselmedel. Detta för att klara av den tjockare konsistens vinass har. Modifieringen har lett till att mindre mängd produkt kan spridas per hektar då spädning inte krävs på samma sätt. Spridningsradien blir 24 meter per drag, vilket minskar risken för markpackning då det inte krävs lika många drag för att sprida ett skifte. En vinst både för samhällsutvecklingen, lantbrukaren och miljön! 

Det jag vill komma fram till med detta exempel är att kreativa och för stunden kanske lite otänkbara lösningar, kan vara det som krävs för utveckling. En utveckling som vi vill går mot ett hållbart, effektiv och lönsamt lantbruk. I exemplet vinasspridning såg man en chans att vara med och utveckla något för framtiden och jag tror garanterat att framtiden ligger i denna och liknande lösningar. Att våga chansa, samarbeta och att ha ett gediget intresse är tre viktiga nyckelord. Kombinationen av dessa parametrar ger oss utveckling. En utveckling som kan hjälpa oss att bygga ett bättre svenskt lantbruk. 

Josefine Andersen 
Husdjursagronomstudent

 

Artikeln publicerades fredag den 19 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste