Är köttet svenskt?

Intresset för var maten kommer ifrån har lett oss ett steg närmare obligatorisk ursprungsinformation av kött på restauranger och i storhushåll.

I semestertider är det många som går ut och äter på resturang ljumna sommarkvällar. Men vart kommer köttet ifrån? Foto: Mostphotos

Intresset för att veta var köttet kommer ifrån ökar bland svenska konsumenter. Till skillnad från köp av kött i livsmedelsbutiker kan det i dag vara svårt att få tag i information om köttets ursprungsland vid restaurangbesök. Enligt gällande bestämmelser måste ett medlemsland anmäla till EU-kommissionen om landet vill införa ytterligare nationella bestämmelser om ursprungsmärkning. Frivilliga branschgemensamma ursprungsmärkningar i Sverige används hittills i liten omfattning på restauranger och i storhushåll.

Analysera underlag

I juli förra året gav regeringen Livsmedelsverket i uppdrag att analysera vilka underlag som Sverige behöver ta fram för en anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restauranger och i storhushåll.

Redovisningen av uppdraget visade att de underlag som behövs för en anmälan är följande; författningsförslag med tillhörande konsekvensbeskrivning, en redogörelse för de skäl som motiverar införandet, en konsumentundersökning som visar att en majoritet av konsumenterna anser att uppgift om ursprung är mycket viktigt samt en redogörelse som visar sambandet mellan vissa kvaliteter och ursprung.

I dag, 2019 eller Uppföljning

Regeringen har nu gett Livsmedelsverket ett uppföljande uppdrag att, med utgångspunkt i den tidigare framtagna analysen, ta fram de underlag som krävs för en anmälan till EU-kommissionen.

– För att vi som konsumenter ska kunna göra medvetna och hållbara val är det en grundläggande förutsättning att vi får tillgång till pålitlig och lättillgänglig information – såväl i butiken som på restaurangen, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett pressmeddelande.

Fakta:
Uppdraget ges i enlighet med den sakpolitiska överenskommelse som träffats mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet de gröna, januariavtalet, som anger att regeringen ska stärka och öka konkurrenskraften inom det svenska jordbruket genom att bland annat införa ursprungsmärkning av kött på restaurang och i storhushåll.

Källa: Näringsdepartementet 

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 11 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste