Första kvinnan att leda EU är utsedd

Under tisdagskvällen utsågs Tysklands försvarsminister Ursula von der Leyen till ordförande att leda EU-kommissionen.

– Jag är född europé. Jag växte upp i Bryssel och kommer från en familj med EU-bakgrund. Jag har alltid velat komma tillbaka till EU-miljön, säger Ursula von der Leyen, EU-kommissionens nyvalda ordförande, i ett uttalande. Foto: Christian CREUTZ Copyright © / European Union 2019 - Source: EP

– Jag är så hedrad, så överväldigad. Er tillit till mig innebär tillit till Europa, ett Europa som är redo för framtiden i stället för att kämpa inbördes, säger Ursula von der Leyen i sitt tacktal i EU-parlamentet och fortsätter:

– Utmaningen gör mig ödmjuk. Det är ett stort ansvar. Låt oss arbeta konstruktivt tillsammans.

Röstade För

Av de de som röstade för Ursula von der Leyen, var bland annat Sveriges statsminister Stefan Löven (S).

– Det är på tiden att vi får en kvinna på denna viktiga position, säger han enligt ett skriftligt uttalande till TT och fortsätter:

– Det är bra att ledningen för EU:s institutioner nu kommer på plats så att vi kan fortsätta arbetet med de stora framtidsfrågorna som fler schyssta jobb, klimatet, migrationen och säkerheten. För ett EU där människors vardag blir bättre och där vi tillsammans står upp för våra gemensamma värderingar.

I och med valet av von der Leyen påbörjas nu diskussioner om uppdelningen av ansvarsområden för nästa EU-kommission.

– Nu kommer regeringen att inleda diskussioner med den tillträdande ordföranden om den svenska kommissionären och fördelning av portföljer. Vi kommer självklart bidra till att det blir en jämställd kommission, säger Stefan Löfven vidare.

Även ledamöterna från M, KD, C, L och S ställer sig positiva till von der Leyen.

– Jag tycker att hon har visat hänsyn och respekt för de förfrågningar som vi har kommit med. Hon har tagit dem på allvar, säger Abir Al-Ahlani (C) efter omröstningen i Strasbourg, enligt TT.

Kristdemokraten Sara Skyttedal (KD) är tillfreds med utfallet:

– Jag tycker det är bra att vi har valt henne. Det känns positivt med tanke på utgångsläget, där Frans Timmermans från socialdemokratiska gruppen såg ut att vara huvudkandidat. Nu har vi en kandidat som står upp för högerpolitik i betydligt större utsträckning och det är en stor glädje.

Röstade Emot


Bland de som röstade emot fanns V, MP och SD.

– Det räcker inte med vackra ord, tal om guld och gröna skogar – vi vill se konkreta och kraftfulla åtgärder för att vända en ohållbar utveckling i Europa”, skriver Alice Bah Kuhnke i ett uttalande.

Malin Björk (V) utröner att marginalen för von der Leyen var i minsta laget då det endast skiljde nio röster.

– Det visar vilken uppförsbacke hon har och jag tror att den började när hon inte kunde svara tydligt på frågor om demokrati och rättsstat och situationen i Polen och Ungern. Kan man inte fixa de spelreglerna så att spelplanen är okej från början då är det väldigt svårt att vara trovärdig.

På sin presskonferens efteråt konstaterar von der Leyen att hon på kort tid vunnit stöd genom samtal med partigrupperna och att hon hoppas kunna fortsätta med det:

– Mitt arbete kommer att vara att samarbeta med de pro-europeiska partigrupperna för att hitta stabila majoriteter. Det är det viktigaste.

Von der Leyen har tillförsäkrat en helt jämställd kommission och kommer begära att medlemsländerna ska föreslå både en man och en kvinna för henne att välja mellan.

Vem som kommer att representera Sverige är fortfarande ovisst då den nuvarande nästa EU-kommissionären Cecilia Malmström har meddelat att hon inte är intresserad av att fortsätta, skriver TT.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 17 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste