Västmanlands län leder spannmålsodlingen

Även om företag som odlar spannmål sjunker, ökar den genomsnittliga arealen spannmål i Sverige. Det visar Jordbruksverkets undersökning av strukturutvecklingen mellan 1989-2018.

Jordbruksverket har låtit göra en studie om strukturutvecklingen bland spannmålsodling och spannmålsodlare. Foto:Brita Prejer

Studien visar att störst andel spannmålsodling per företag finns i Västmanlands län, där genomsnittet ligger på 72 hektar per företag. Det län som producerar minst andel spannmål per företag är Kronobergs län på 13 hektar spannmål per företag.

Utvecklingen av spannmålsodling i Sverige har förändrats mycket under de senaste 30 åren. Studien som sträcker sig från 1989–2018 visar att den genomsnittliga arealen av spannmål per företag har ökat från 19 till 43 hektar.

Däremot visar studien också att antalet företag som odlar spannmål har minskat från 71 000 till 23 000 företag. Under året 1989 odlade sju av tio lantbruksföretag spannmål, jämfört med föregående år då det var fyra av tio företag som gjorde det.

Även om lantbruk med djurbesättningar har minskat sin andel spannmål i växtodlingen, odlar tre av fyra företag med djur, spannmål i dag. De som har grisar odlar i genomsnitt 120 hektar spannmål och mjölkföretagen 38 hektar.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 18 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste