Europeisk prisuppgång på gris bruten

Vårens rekordstora prisuppgång på griskött har fått sig en knäck under sommaren. Importstopp i Asien skapar turbulens när slakterier söker nya marknader.

 

Rubbade exportmönster för två stora exportörer av griskött har skapat svallvågor över hela världen. Svallvågor som fått det danska grispriset att falla med 40 danska öre när priserna på exportmarknaderna justeras ned. Foto: Danish Crown


Efter fyra veckors stiltje i grispriset sänker Danish Crown sin danska notering med 40 öre vecka 29, till 11,40 DKK/kg. Efter sänkningen har de danska grisbönderna fortfarande ett grispris som ligger 3,10 DKK/kg högre än vad de fick för grisen vid årskiftet. En prisuppgång på nästan 40 procent under våren.

Asien pressar

Prisuppgången har drivits framåt av en minskad produktion i Kina, orsakade av ASF-utbrott och utslaktningar. Nu skapar dock två importstopp i Kina och Filipinerna oreda i marknaden och tvingar slakterier att pris in sig på andra marknader.

Filipinerna har infört importstopp mot allt tyskt griskött efter det att man funnit en mindre mängd polskt griskött i en leverans från Tyskland.

Kina har infört importstopp mot kanadensiskt griskött efter att man enligt kinesiska uppgifter har funnit förfalskade exportcertifikat. Det är dock inte otroligt att det snarare är det faktum att Kanada har häktat Huaweis finanschef som ligger bakom stoppet. Det är en infekterad fråga som redan har fått till följd att Kina har stoppat importen av kanadensisk raps.

– Importstoppen har fått två effekter, förklarar Lars Albertsen, Danish Crown. I Europa försöker tyska slakterier hitta nya kunder till de volymer som skulle exporteras till Filipinerna. Och i Asien försöker kanadensiska slakterier hitta nya marknader för griskött som skulle säljas till Kina. Både Tyskland och Kanada har en mycket stor export och deras problem skapar nu problem över hela marknaden.

Ingen nedåtgående trend

Lars Albertsen är dock inte orolig för att prisfallet ska fortsätta på marknaden utan ser det som en tillfällig korrigering.

– Prisfallet kan verka våldsamt men jag är inte orolig för att det skulle vara starten för en längre nedgång, säger han. När priserna har stigit så kraftigt som de har gjort under våren behövs det inte mycket för att utlösa en korrektion. Under sommaren kan vi komma att se ytterligare nedgångar eftersom industrin nu minskar sin efterfrågan men vi ser en fortsatt god efterfrågan efter sommaren, inte minst till Kina.

De senaste priskorrigeringarna för grispriserna finns inte redovisade i EU:s prisstatistik ännu. De europeiska priserna är nu tillbaka på en nivå som de låg på för två år sedan. Det svenska grispriset har tack vare några prishöjningar och en förstärkt krona lyckats gå förbi det finska priset men har långt kvar till danska och tyska priser.
Källa: EU-kommissionen

 

 

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 26 juli 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste