Svenska Foders syn på foder nu- och framåt

Enligt Svenska Foders vd Carsten Klausen ser det bra ut på fodersidan i år. Han spår att det blir minst bättre än ett normalår. 
 

Svenska Foders vd Carsten Klausen är positivt inställd till årets skörd och tror det blir ett bättre år för många. Dock förutspår han att foderpriserna kommer att bli dyrare i framtiden till följd av klimatförändringar. Foto: Kerstin Gauffin


– Spannmålen som står i fält ser riktigt bra ut. Även första- och även andraskörd av vall ser bra ut, säger Carsten Klausen.

Men han säger också att det är fortsatt tort på många ställen och att vissa hellre slår av gräset för att få en bättre återväxt. 

Lägre priser 

I dagsläget ser de ut som att priserna kommer sjunka i höst jämfört med föregående år. För kunden ligger det på en helt okej nivå menar Carsten. Priserna på Gris- och fjäderfäfoder är likartade eftersom det ingår 65 - 70 spannmålsprodukter i färdigfoder.

– Vi utvecklar fodret hela tiden för att få bättre resultat och öka produktiviteten. Vårt motto är att om man investerar en krona extra i foder ska det ge tre kronor tillbaka, säger Carsten. 

Förra årets torka och dåliga skörd, ledde till att Svenska Foder förmedlade importerad halm och grovfoder. Något de kommer fortsätta göra om det skulle behövs. 
 

Ekologiskt foder till fjäderfän, så väl värphöns som slaktkyckling är något Svenska foder jobbat mycket med att utveckla det senaste. Foto: Carolina Wahlberg

Speciell struktur i Fodret

Carsten vill framhålla deras fjäderfäfoder för så väl slaktkyckling som till värphöns, då fodret har en särskild struktur i pelletsen. Grovstrukturen gör att magarna får sysselsättning och att fjäderfän blir lugnare av att äta det. Det finns flera olika sorters foder med den här strukturen. 

Det sker en stor utveckling på allt foder och särskilt på den ekologiska sidan går utvecklingen framåt. Svenska Foder ingår i den internationella koncernen DLG som är den fjärde största foderproducenten i Europa. Tillsammans med dem utvecklar de mycket av foder. 

Det ekologiska fjäderfäfodret är i huvudsak danska råvaror.

– Vi tar det bästa hela tiden, men vi följer också utvecklingen i Sverige. Det är fördelarna med att vi har en stor koncern, säger Carsten.   

Foder för Snabbare till-växt och Binda kalcium

Just nu utvecklar de Primefeed, ett färdigfoder för smågrisar som gör att grisarna växer fortare. Men ett foder som Carsten vill slå ett extra slag för deras tillsatsfoder för mjölkkor som heter X-zelit. Foderchef Rebecca Nilsson berättar om fodret. 

– X-zelit ges två veckor innan kalvning för att undvika kalvförlamning. X-zelit binder kalcium från fodret och när det binds frisätts kons egna hormon som gör att kalcium frisätts från skelettet. Det gör att kon är förberedd på att frisätta kalcium, vilket krävs vid kalvning. 

Hur ser ni på kritiken mot exempelvis soja i djurfoder och annan klimatpåverkan?

–Vi försöker göra fodret så bra och lönsamt för en bonde som möjligt. Men vi jobbar också med att minska Co2- utsläppen inom hela koncernen. Eftersom sammansättningen av foder belastar CO2 utsläppen med 80 procent är det viktigt för oss att jobba aktivt med detta. Till exempel när vi optimerar en ny foderblandning tar vi hänsyn till FEFAC, en organisation för foderföretag i Europa som har sammanställt hur mycket varje råvara belastar med CO2 utsläpp. Vi är bara en del av kedjan, men vi måste arbeta med att reducera utsläppen. I framtiden kan det hända att vi kommer ha lite dyrare foder men vi kommer vara CO2 neutrala, avslutar Carsten.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 06 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste

Herre eller tjänare

Krönika: Hur står det till med din beställarkompetens? I en värld som företagare där många saker tenderar att bli allt mer komplicerade räcker det egna sunda bondförnuftet inte alltid till, även om det räcker bra långt. Nya tekniker, nya trender, nya uppföljningsverktyg med mera, riskerar att bara bli spännande (och dyra) om du inte vet vad du kan få ut av dem. De som säljer in dem har alla argument och fördelar, men har du de rätta frågorna för att få maximal utdelning på din investering i både tid och pengar?

Kommentera