Efterfrågan på kulturspannmål blir allt större

Den tusenåriga spannmålssorten Emmer blir allt vanligare. Sorten som både sägs vara nyttigare och även mer smakfull än andra sorter, ekar dock tomt i butikerna.

Den ökade efterfrågan på den uråldriga spannmålssorten Emmer sägs bero på att sorten har mer smak än andra spannmålssorter. Foto: Mostphotos

Skälet till att efterfrågan på Emmer ökar menar lantbrukaren Sten Rosvall i Halla på Gotland främst beror på att kunskapen om livsmedel växer, enligt Sveriges Radio P4 Gotland.

– Här på Gotland är det rätt konstant men däremot på fastlandet ökar efterfrågan och det är väl främst Skåne som verkar har vaknat och intresserat sig för att få fram produkter av Emmer, säger han och fortsätter:

­– Det är väl kunskapen om de olika alternativen som finns tror jag. Man söker nog också nyttigare livsmedel i dag. Och då det är så pass billigt att köpa kan man lika gärna köpa kvalitet och man kan handla närodlat, och får man dessutom en historia och att det smakar väldigt gott, då har man en lyckad fest om man använt det.

Möta efterfrågan

­I takt med att efterfrågan ökar behöver lantbruket också öka sin odling av Emmer. Det är något som Krav-producenten Sten Rosvall önskar man kommer kunna göra.

– Det hoppas jag, men när man håller på med naturen kan man inte ta något för givet. Det blir ju år som det händer speciella saker och vi driver gården ekologiskt och då är vi utsatta för sjukdomar som finns. Även om sorterna är tåligare kan det gå fel ibland och då måste vi plocka av reserverna och använda nytt utsäde, berättar han för Sveriges Radio P4 Gotland.

Kerstin Gauffin
Kerstin Gauffin
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 05 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste

Herre eller tjänare

Krönika: Hur står det till med din beställarkompetens? I en värld som företagare där många saker tenderar att bli allt mer komplicerade räcker det egna sunda bondförnuftet inte alltid till, även om det räcker bra långt. Nya tekniker, nya trender, nya uppföljningsverktyg med mera, riskerar att bara bli spännande (och dyra) om du inte vet vad du kan få ut av dem. De som säljer in dem har alla argument och fördelar, men har du de rätta frågorna för att få maximal utdelning på din investering i både tid och pengar?

Kommentera