Hellre fäkta än illa fly

Krönika: Det är torsdag. Klockan är kvart över elva på förmiddagen och jag går runt i vårt luftiga lösdriftsstall puttandes på en kärra till bredden fylld med kutterspån.

Katarina Wolf pluggar till lantmästare på Alnarp och är en av Jordbruksaktuellts nya studentkrönikörer. Foto: privat


Mitt första år på Alnarp är avslutat och jag har återvänt hem för att tillbringa sommarlovet på ett för min familj traditionsenligt vis – ständigt arbetandes. Att det är torsdag betyder flera saker. Det betyder dels att det är dags att strö i liggbåsen, dels att det är min tur att ta mig an kvällsmjölkningen, dels att Filip Hammar och Fredrik Wikingssons podcast läggs ut på samtliga streamingtjänster. 

I egenskap av att vara sponsrade av en stor svensk hamburgerkedja och dess nya ”gröna” burgare, snubblade de båda mediaprofilerna in på en diskussion kring köttproduktion. Efter att utan faktabaserade argument deklarerat att köttindustrin är en av världens största klimatbovar följer Filip Hammar sedan upp debatten på sin Instagram med bildtexten: ”köttindustrin ska bäva”. Där stod jag, frusen i steget med ströskyffeln orörd i kärran och kände hur mina fingrar börja klia. Som vanligt kunde jag inte låta bli, utan lämnade en kommentar under bilden där jag vädjade till duon att läsa på och ta hänsyn till fler aspekter och kanske framförallt fakta, innan de svartmålar en hel yrkeskår. I synnerhet då Filip Hammar själv pendlar mellan Stockholm och Los Angeles minst en gång i veckan. 

Okunskapen som lyste igenom kommentarsfältet var anmärkningsvärd. Jag försöker alltid vara saklig och tillmötesgående när jag argumenterar på sociala medier men något slog mig när jag satt där framåt småtimmarna och försvarade svensk livsmedelsproduktion så att fingrarna värkte. De må tillhöra en liten grupp som låter mycket högre i förhållande till hur många dem är, men opinionsbildarna bakom dessa aningslösa kommentarer gör också just det – låter högt. Och vad gör vi? 

Om jag fick en tjugolapp för varje gång jag och mina bröder suttit i fikarummet och försvarat oss själva och vårt yrkesval för varandra efter någon nyhet på P4 om köttfria måndagar hade det skiftande mjölkpriset aldrig rört oss i ryggen.  

Jag upplever att vi ofta stänger oss inne, i grupper och sammanhang med likasinnade som har förståelse för det ofta tuffa och ansträngande arbetet. Kanske för att vi känner hopplöshet, men det går inte att blunda för den stora utmaningen vi står inför. Där bär vi alla ett stort ansvar, inte minst vi som befinner oss i myllan, mitt emellan två kor, svettandes en tidig söndagsmorgon. 

I detta faktaresistenta informationssamhälle är konsumenterna i den yngre generationen inte längre i behov av förskönande bilder på svenskt lantbruk där korna går och betar med sin avkomma i ständigt strålande solsken. De är istället behov av verkliga siffror, lättillgänglig statistik och fakta som källgranskats med kritiska ögon.

Sanningen är att klivet mellan oss producenter och konsumenterna blir bara större och större och om vi fortsätter underskatta okunskapen kring jordbruket som växer i takt med urbaniseringen i Sverige kommer det till slut inte att finnas någon svensk livsmedelsproduktion kvar att försvara. Vi måste läsa på. Vi måste stå helgarderade med handfasta och relevanta argument att värja oss med när opponenterna öppnar eld. Vi måste låsa upp dörren till fikarummet och flytta diskussionerna till plattformar där de hörs och syns, men vi måste kanske framförallt jobba på att göra det på ett resonligt sätt. För det handlar inte om vem som har rätt eller fel, det handlar om att skapa lyhördhet, och vi är en större grupp – men vi måste låta dubbelt så högt. 

 

Katarina Wolf

Ålder: 25 år
Studerar: Lantmästare år 2 
Huvudintresse inom lantbruk
Mjölk- och köttproduktion 
Viktigaste frågan för branschen:  
Ung företagsamhet, jämställdhet samt en ökad spridning av kunskap om svensk livsmedelsproduktion till svenska konsumenter.

 


Katarina Wolf
Lantmästarstudent

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 augusti 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Nyhetsbrev

Senaste

Herre eller tjänare

Krönika: Hur står det till med din beställarkompetens? I en värld som företagare där många saker tenderar att bli allt mer komplicerade räcker det egna sunda bondförnuftet inte alltid till, även om det räcker bra långt. Nya tekniker, nya trender, nya uppföljningsverktyg med mera, riskerar att bara bli spännande (och dyra) om du inte vet vad du kan få ut av dem. De som säljer in dem har alla argument och fördelar, men har du de rätta frågorna för att få maximal utdelning på din investering i både tid och pengar?

Kommentera